IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайната на здравословния живот е интуитивното хранене

21 октомври 2013 12 00

Тялото ви само може да усети кога от какво има нужда

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Съществуват множество хранителни планове, някои от които наистина имат ефект, докато други не могат да се похвалят със същото. Истината е, че в много случаи една диета не може да постигне едни и същи резултати при двама различни индивида. Това е, защото всеки организъм е индивидуален и тялото на всеки човек се нуждае от различна храна.

На това се основава теорията на „интуитивното хранене“, което според своите последователи, е тайната на здравословния начин на живот. Какво би било, ако не деляхте храната на „добра“ и „лоша“, хранехте се всеки път, когато се чувствахте гладни и ядяхте всичко, каквото пожелаехте? Може би ви звучи като най-добрата диета, но всъщност това е начин на живот. Интуитивното хранене е определяно като философия, променяща живота на човек.

Много хора правят грешката да се ограничават от храна, стигайки до умишлено гладуване. Докато не дойде моментът, в който волята им спира да бъде толкова силна и те започват да ядат дори повече отпреди. Това представлява порочният цикъл на ограничаването и преяждането, който може никога да не спре. Интуитивното хранене представлява начин на мислене, който помага на човек да се вслушва в собственото си тяло.

Всичко, което човек трябва да направи, е да се съсредоточи повече върху своя глад и чувството на ситост, което изпитва. Също трябва да се откаже от манията да брои калории, мазнини, грамове и т. н. Не на последно място човек не трябва да прекалява с тренировките във фитнеса като начин да изкупи вината си за изядения сладолед или шоколад. Също така много важно условие е човек да се храни без излишно отвличане на вниманието или без да приема храната като средство за утеха или награда.

Следвайки тези прости правила, ще позволите на тялото ви само да диктува от какво има нужда. Някои дни това може да бъдат пържени картофи, други дни това може да бъде огромна салата. В някои случаи тялото ви ще иска обилна закуска, а в други – изобщо да не вечеряте. Човек трябва да знае още, че понякога парченце тъмен шоколад може да задоволи глада на организма за сладко, без да се налага да изяжда цяла опаковка.

Интуитивното хранене не отрича нездравословните храни – бургери, понички – нищо не е извън границите. Единствено трябва да спазвате правилото да ядете, само когато сте гладни и да спрете, когато се почувствате сити. Само след няколко месеца ще осъзнаете, че може да се храните по всяко време с каквото пожелаете и това не е никакъв проблем. Точно в този момент животът ви се променя. Ще започнете да оценявате храната, да бъдете в хармония с тялото си и да чувствате по-голяма енергия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари