В почти всички диети и хранителни режими са включени зеленчуците, тъй като те са известни като изключително здравословни продукти. Дали обаче те могат да прибавят някоя и друга мазнина по тялото ви?
Начинът, по който е приготвена една храна и количеството, което се консумира от нея, са двата ключови фактора, които определят дали човек дебелее или не. Важно е да се знае, че зеленчуците без нишесте (скорбяла) не са източник на мазнини. Когато те са приготвени по здравословен начин, предоставят на тялото необходимите хранителни вещества, от които то се нуждае.
Значение на зеленчуците
Те са едни от най-важните хранителни групи в диетата. Зеленчуците не само са гориво за тялото, но също така са богати на хранителни вещества като фибри, фолиева киселина, калий, витамин A и витамин C. Именно тези хранителни вещества дават на тялото енергия, която му помага да се бори със заболяванията и да изгражда здрави кости.
Подготовка на зеленчуците
Тя определя колко полезни ще бъдат тези хранителни продукти. Зеленчуците, покрити с масло и тежки сосове със сирене, губят хранителната си стойност, заради нездравословните си допълнения. Според Центровете за контрол на заболяванията и превенцията в САЩ зеленчуците трябва да се консумират във вид, близък до техния естествен. Те трябва да се готвят с ниско съдържание на мазнини, за да запазят хранителните си вещества. По-добре яжте зеленчуци н пара, отколкото пържени или панирани, с които само добавяте допълнителни калории в храната си.
Консервирани зеленчуци
Пресните зеленчуци са най-полезните и с най-ниско съдържание на калории. Консумацията на консервирани зеленчуци от друга страна не е толкова здравословна, колкото изглежда. Продуктите в консерва съдържат повече захар и натрий, така че имат по-голяма калоричност. Консумацията на прекалено много консервирани зеленчуци може да доведе до увеличение на теглото.
Калории
В някои зеленчуци се съдържат повече калории, отколкото в други. Именно тези зеленчуци трябва да се приемат в по-малки количества, ако хората искат да запазят фигурата си непроменена. Картофите, царевицата и тиквите съдържат скорбяла, което придава и тяхната по-голяма плътност. Следователно човек трябва да избягва прекалената им консумация. Целината и морковите, например, могат да се ядат в доста по-големи количества.