IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета супергерой – етичният възглед за храненето

12 ноември 2013 09 00

Концепцията на диетата е човек да преминава плавно към промените в начина си на хранене

Алиша Силвърстоун е пример за супергерой; Снимка: Reuters

Алиша Силвърстоун е пример за супергерой; Снимка: Reuters

Има диети, с които човек отслабва временно или пък за малко по-дълъг период от време. Има и такива, които целят да променят цялостната нагласа на човека към храненето. Именно такава диета е настоящата. Диетата супергерой представлява разширение на диетата на актрисата Алиша Силвърстоун, публикувана в книгата „The kind diet“.

Храненето за супергерои се основава на вегетариански начин на живот, премахвайки месото и млечните продукти от менюто. В своята книга Алиша Силвърстоун описва способността си да каже „не“ на месото и да премине изцяло към веганството като нещо наистина героично. Оттук идва и името на диетата.

Основата на диетата за супергерои е направена за тези, които са загрижени за околната среда и които нямат нищо против да опитат вегетарианския начин на хранене. Тя е вдъхновена от активизма за защита на животните и като цяло „зеленото мислене“. Алиша Силвърстоун насърчава хората да преминат към органична диета на растителна основа. Въпреки това в началото те могат да продължават да ядат месо и млечни продукти, но в по-органичен размер. Промяната трябва да стане плавно, докато човек сам не реши, че е готов да се превърне в супергерой.

В книгата си „The kind diet“ актрисата предлага над 100 вида разнообразни рецепти. Пълният набор от предложения за ястия показва, че вегетарианското/веганското хранене не се основава само на марули и моркови. Напълно изключени храни и съставки от менюто на един супергерой са: всички преработени храни, тези които съдържат бяла захар, кафето, алкохолът, животинските продукти и изкуствените съставки.

Крайното ниво на диетата представлява пълен ангажимент за вегетариански начин на хранене. Хората не само трябва да се откажат от месото и млечните продукти, но те трябва да се въздържат от захар, бяла паста и бял хляб. Препоръчително е да се набляга на плодовете и зеленчуците, които съдържат по-малко въглехидрати и захар.

Въпреки че вегетарианските диети са много популярни и все повече известни личности се обръщат към тях, диетолозите предупреждават преминаването към подобен хранителен режим да става плавно. Иначе рискувате да шокирате организма си и да получите недостиг на важни хранителни вещества. Всички те могат да бъдат набавени чрез вегетарианска храна, но тя трябва да бъде подбрана много внимателно.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари