IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да включва кутията ви с диетичен обяд

14 ноември 2013 12 00

...в случай, че си носите такава в офиса

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако сте на диета и се опитвате да се храните здравословно през деня, може би е добра идея да си носите обяд от вкъщи. Така ще следите по-стриктно всичко, което консумирате и няма да се поддавате на евентуални изкушения (които ви дебнат в заведенията и хранителните магазини).

Ако решите да си носите кутия с обяд в службата, ще е добре за начало да се запасите с някои диетични съвети по темата.

Обядът е едно от най-важните хранения. Той оказва влияние върху хормоните, настроението и кръвната захар на човек до вечерта. Много е важно да обядвате интелигентно, броейки калориите на това, което консумирате. Съдържанието на кутията ви с обяд трябва да е от правилни храни, подбрани в правилно количество, които да ви снабдят с най-важните хранителни вещества и енергия. Придържайте се към тези полезни съвети:

1. Кутия с чисти протеини

Най-добрият диетичен избор за съдържание на кутията ви с обяд е да заложите на чистите протеини. Протеините са важни за вашето тяло, защото съдържат незаменими аминокиселини, които са необходими за здравословното функциониране на мозъка. Освен това те регулират кръвната захар, водят до по-бърз метаболизъм и имат високи енергийни нива. Заложете на чистите белтъчини като сьомга, тофу, риба тон, постно пиле, крехко пуешко, яйца и яйчни белтъци. Бъдете сигурни, че грубо пресметнато, консумирате около 18-25 грама протеини на обяд.

2. Сменете сандвича със салата

Колкото и да е диетичен сандвичът ви, той все пак ще е по-калоричен от една хубава и витаминозна салата. Заредете се с листни зеленчуци като къдраво зеле, спанак, маруля, както и с моркови, краставици, ряпа, цвекло, чери домати, тиквички, целина. Нарежете салатата си и я поръсете с пресен лимонов сок или ябълков оцет, без да добавяте дресинг на млечна основа. Добре е и да спестите солта, а ако слагате зехтин, бъдете пестеливи. В салатата можете да добавите тиквени или слънчогледови семки или кедрови ядки.

3. „Умни“ въглехидрати

Ако имате нужда от нещо повече от една салата за обяд, но сте вегетарианец и не искате да консумирате животински протеини, просто добавете сладки картофи, сварена киноа или нахут към вашата кутия за обяд. Това са „интелигентни“ въглехидрати, които се смилат бавно и предотвратяват промени в кръвната захар. Те ще ви помогнат да се чувствате сити и енергични през целия ден. Ако наистина искате сандвич, направете си един от пълнозърнест хляб (без брашно), парче сьомга и лист маруля/айсберг.

4. Малко здравословни мазнини

Не се опитвайте да се храните без абсолютно никакви мазнини, защото това е нож с две остриета. Здравословните мазнини, които се съдържат във варените яйца, бадемовото масло, пресните бадеми, авокадото, зехтина, мазни риби и др. ще поддържат стабилна кръвната ви захар. Те също ще ви помогнат да не усещате глад през деня и така и настроението ви няма да пострада.

5. Игнорирайте глада за нещо сладко

Любимата част от обяда на повечето хора още от детска възраст е десертът. Ако си правите кутия за обяд, в която сте свикнали да добавяте малък сладкиш, заложете или на парче черен шоколад, или на няколко броя сушени сливи. Най-добре е все пак да пропуснете тази стъпка.

6. Пийте вода или чай

При избора си за напитка за обяд, заложете на нещо умно. Кажете не на подсладените и енергийните напитки. Кафе пийте само сутрин, за да имате оптимални нива на инсулин. По обяд можете да заложите на вода с лимон за освежаване или да си направите чай, зелен за предпочитане. Подслаждайте чая си със стевия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари