IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетата може да съсипе връзката ви

18 ноември 2013 12 00

Ако единият отслабва, а другият не иска да променя начина си на живот – възниква непреодолим конфликт

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вероятно си мислите, че отслабването ще направи сексуалния ви живот по-добър. Колкото по-атрактивни се чувствате, толкова по-малко задръжки ще имате в леглото и няма да се вторачвате в несъвършенствата си. Логично е това да е така и наистина връзката ви да се развива по-добре, когато имате самочувствие и сте по-смела. И все пак не е точно така. Ново изследване показва, че диетата може да е пагубна за отношенията ви с половинката. Причината е в това, че често отслабващите са тормозени от партньора си да не променят начина си на живот.

Учени от университетите в Северна Каролина и Тексас (Остин) смятат, че ограниченият хранителен режим има и тъмна страна, ако и двамата партньори не са отдадени на промяната в живота си.

Някои от негладуващите започват да натякват постоянно на половинките си, отказват да правят секс с тях и дори ги саботират, настоявайки да ядат „нормална“ (калорична, нездравословна) храна. Това бързо дава отражение в отношенията им и е повод за скандали, които дори могат да приключат с раздяла.

„Хората трябва да са наясно, че отслабването може да подобри или влоши връзката им и че комуникацията играе важна роля в процеса“, казва д-р Линзи Ромо, асистент професор в университета в Северна Каролина.

Изследването е обхванало 21 американски двойки. Единият от партньорите е загубил най-малко 15 кг за по-малко от две години като средно отслабването е в размер на 30 кг. Участниците са били запитани за влиянието на промяната в теглото върху връзката им.

Учените са открили, че най-често отслабналият партньор се опитва да промени начина на живот на другия и комуникацията е положителна за връзката. Двойки, които заедно са се подложили на диета, са споделили, че връзката им се е подобрила във всеки един аспект, включително и сексуален.

В някои случаи обаче отслабването е нанесло големи щети на отношенията. В двойки, в които единият е свалил доста килограми, се открива напрежение и несигурност. Този, който не е отслабвал, започвал да се чувства „заплашен“ и да си мисли, че другият ще го изостави. По тази причина се опитвал всячески да саботира партньора си – отказвал секс, изкушавал го с калорични храни, заяждал се заради промените в начина му на живот и отказвал да ги приеме, пише Daily Mail.

„Изследването показва, че промяната в живота на единия партньор влияе на динамиката на двойката по позитивни и негативни начини, като при по-романтичните двойки определено промяната не е добра“, казва д-р Ромо. „Ако и двамата партньори не искат промяна в начина на живот и не се подкрепят, връзката им ще пострада“, обяснява още той.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари