Не е изненада, че ястията в някои ресторанти са пълни с калории и скрити съставки. Ето защо ястията, приготвени у дома са добра идея за тези, които гледат да сложат в норма теглото си. Ако си готвите всичко, което консумирате, това значи, че ще имате пълен контрол върху менюто си и по-точно върху това, което слагате в устата си.
Но все пак всичко зависи от навиците ви на готвене – те трябва да са здравословни. Има хора, които са факири в кухнята, но без да осъзнават, следват някои често срещани грешки, които лесно провалят плановете им за отслабване. Ето и най-честите от тях:
Грешка № 1: Използването на прекалено много мазнина
Зехтинът определено е добра и по-полезна алтернатива на олиото, но и с него не трябва да се прекалява. Една супена лъжица зехтин съдържа почти 125 калории. Това може да не звучи много, но със сигурност използвате поне четири пъти повече от това количество. Придържайте се към тази една лъжица, когато приготвяте зеленчуци, тъй като те са склонни да поглъщат мазнината по-бързо. Най-добре е да готвите зеленчуците на пара и после да ги поръсвате със зехтина, а не да ги задушавате с него на тиган.
Грешка № 2: Слагате си големи порции
Със сигурност сте наясно, че ако искате да отслабнете, трябва да се придържате към малки порции, но в края на дългия ден, много хора забравят за това и си пълнят чинията до горе. В подобна обемна порция се крият много повече калории, отколкото смятате, че консумирате и потенциално това е практика, която ви пречи да отслабнете. Освен това оставяйте тавата/тенджерата с цялото ястие в кухнята, за да не се изкушите да си сипете още, ако то е на масата пред очите ви.
Грешка № 3: Робувате на рецептите
Много жени се изкушават да следват сляпо рецептите за различни ястия. Това придържане към списъка със съставките обаче, ги лишава от ценна възможност да приготвят яденето по по-здравословен и нискокалоричен начин. Например, ако в една рецепта пише, че трябва да сложите една чаша сметана, опитайте да сложите половината, а другата да замените с нискомаслено кисело мляко. Тази проста подмяна не само ще ви спести калории и мазнини, но и няма да повлияе особено на вкуса или текстурата на ястието.
Грешка № 4: Хапвате докато готвите
Въздържайте се от желанието си да опитате храната, докато я приготвяте в кухнята, без значение колко сте гладни и колко апетитно изглежда тя. Ако сте толкова нетърпеливи да хапнете нещо, нарежете си резен авокадо, обелете си един морков или изяжте шепа ядки. Ако това разваля апетита ви, то заложете на дъвка или изпийте една чаша газирана вода, докато готвите.
Грешка № 5: Държите да изядете всичко в чинията си
Има хора, които не търпят нещо да остава в чинията им, защото мразят да хвърлят храна. Не се тъпчете обаче, ако вече се чувствате сити. По-добре събирайте остатъците с храна и ги дайте на кучето си (или на това на съседа си).




Роби Уилямс губи зрението си заради инжекции за отслабване
Три зодии ще се радват на късмет в седмицата от 17 до 23 ноември
Путин и Лукашенко ще се срещнат два пъти до края на 2025 г.
Телескопът James Webb изготви първия „метеорологичен доклад“ за екзопланета
Да „паднеш“ върху Слънцето: впечатляващият кадър на Андрю Маккарти
Уникална мозаечна игрална дъска на маите е открита в Гватемала
Кометата C/2025 K1 (ATLAS) се разпадна на три части след преминаване край Слънцето
Цветомир Найденов се подигра на национал на България
Християн Петров: Опитваме се да потушим напрежението, но е много трудно
Филип Кръстев: Всички ставаме за смях
Георги Русев: България не играе със страх
Дневен хороскоп за 16 ноември, неделя
10 подправки, които да отглеждате във вода
Есенни съвети за по-добро здраве: три ключови фактора
Масаж с рициново масло помага при перименопауза
Повече от половината хора с диабет в света остават недиагностицирани
Изкуствен интелект ускорява създаването на синтетични антитела
Нарушеният слух в бъдеще може да се лекува с…виагра?!
Повишена функция на щитовидната жлеза при деца - на какво може да се дължи?
Остави коментар