IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студът е „евтин начин“ човек да отслабне

26 януари 2014 16 10

Ако искате да отслабнете, просто намалете отоплението

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Съществуват много странни начини за отслабване, които обещават ефективни резултати. Поредното нестандартно предложение към хората, които искат да свалят излишните килограми, е да стоят на студено. Намаляването на отоплението през студените месеци не само ще се отрази добре на бюджета ви, но и ще ви помогне да отслабнете, твърдят учени.

Обратно, топлите и уютни домове и офиси могат да допринесат за разширяване на талията, смятат експертите. Теорията е на холандски учени, които в продължение на 10 години изследвали областта на въздействието на студа върху метаболизма. Това предполага, че по-променливата вътрешна температура, която доближава повече градусите навън, може да бъде от полза.

Водещият изследовател доктор Воутер ван Маркен споделя: „Тъй като повечето от нас са на закрито през 90% от своето време, си заслужаваше проучването на здравните аспекти на температурата на околната среда. Има хипотеза, че топлинната среда влияе на човешкото здраве и по-конкретно, че честото излагане на поносим студ може значително да повлияе на вашия енергиен разход за продължителен период от време“.

Изследователска група в Япония отчита намаление на мазнините в тялото на доброволци, прекарали по два часа на ден при средна температура от 17 градуса в продължение на шест седмици. Холандските учени също така установили, че с течение на времето хората привикват към студа. След шест часа на ден, прекарани на студено, след 10 дни хората започнали да се чувстват по-комфортно, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари