Веганската диета изключва консумирането на каквато и да е храна от животински произход. На пръв поглед всичко изглежда точно и ясно – трябва да се избягва месото, млечните продукти, морските дарове и т. н.
За съжаление обаче, много вегани, а и вегетарианци, са подлъгвани от хранителната промишленост. Оказва се, че в много продукти (на пръв поглед подходящи за вегани) се съдържат съставки, които всъщност имат животински произход. Ето и кои са нещата, за които хората, спазващи веганска диета, трябва да знаят:
1. Желатинът в желираните бонбони и други сладки храни.
Желатинът е веществото, което сгъстява бонбоните и десертите като пудинг. Макар тези храни да изглеждат приемливи за веганите, всъщност желатинът има животинска основа. Той е протеин, създаден чрез кипенето на сухожилия, кости и други части от животни във вода. Среща се и растителен желатин, който обаче е специално обозначен.
2. Лактоза в различни храни и лекарства.
Веганската диета изключва млякото, както и всички продукти, произведени от него. Лактозата – протеин, получен от млякото, често се използва като допълнителна съставка, за да се удължи срокът на годност на някои храни. Лактозата може да се срещне в някои видове хляб, тестени изделия, сосове за салати, бонбони и смеси за бързо приготвяне на картофи, супи и напитки. Лактозата може да бъде намерена и в някои лекарства за лечение на стомашни киселини или газове.
3. Карминова киселина и други хранителни багрила.
Карминовата киселина, известна още като кармин или кохинийл, е червена хранителна боя, която се получава от насекомите Dactylopius coccus. Боята се използва в много изкуствено оцветени храни като червено ябълково пюре и червени бонбони. Въпреки че тази боя е абсолютно безопасна за консумиране, тя е забранена за хората, които спазват веганска диета. Много други хранителни бои също са направени от пигменти, получени както от растителни, така и от животински източници.
4. Олеинова киселина от говежда лой.
Олеиновата киселина е мастна съставка, използвана в някои храни, сапуни и козметика. Въпреки че е възможно да се произвежда олеинова киселина от растителни източници, масово тя е направена от лой на негодни за консумация части от говеждо месо. Производните на олеинова киселина като олеил, олеат или олеил стеарат, също не отговарят на веганската диета.




Грешки при отслабване: Защо диетата не дава резултат?
В сезона на грипа: Кои храни "въоръжават" имунитета?
Късна емисия
Мистериозен обект с дължина 4 километра забелязан край Слънцето
Физици откриха по-пряк път към неизчерпаемата термоядрена енергия
Здрави корали помагат за възстановяването на избелелите само за седмица
Компания проектира най-високата в света статуя на Христос във Филипините
ВИДЕО: Манчестър Сити - ПСЖ
ВИДЕО: Рома - Реал Мадрид
"Честта няма заместител": От Сектор "Г" разкриха историята зад впечатляващата хореография на ЦСКА
Майкъла избухна след ЦСКА - Монако: Такава простотия няма! Разкри кога се връщат на "Армията"
Таро карта за 16 октомври, петък - Деветка пентакли
Дневен хороскоп за 16 октомври, петък
Жаклин Даскалова и Антъни Пенев са брачна двойка в нов спектакъл
Alberta Ferretti за пролет/лято 2027: Дантела и флорални мотиви, подчертават женствеността (+Снимки)
„Благодаря за доброто“ отличи хората, които променят България
Денят на белия бастун напомня за правото на незрящите хора на самостоятелност
Скринингови програми и профилактика при бебето: Ехография на тазобедрена става и коремни органи
Редовният менструален цикъл гарантира ли, че има овулация?
Остави коментар
jananana
( преди 12 години )