Веганската диета изключва консумирането на каквато и да е храна от животински произход. На пръв поглед всичко изглежда точно и ясно – трябва да се избягва месото, млечните продукти, морските дарове и т. н.
За съжаление обаче, много вегани, а и вегетарианци, са подлъгвани от хранителната промишленост. Оказва се, че в много продукти (на пръв поглед подходящи за вегани) се съдържат съставки, които всъщност имат животински произход. Ето и кои са нещата, за които хората, спазващи веганска диета, трябва да знаят:
1. Желатинът в желираните бонбони и други сладки храни.
Желатинът е веществото, което сгъстява бонбоните и десертите като пудинг. Макар тези храни да изглеждат приемливи за веганите, всъщност желатинът има животинска основа. Той е протеин, създаден чрез кипенето на сухожилия, кости и други части от животни във вода. Среща се и растителен желатин, който обаче е специално обозначен.
2. Лактоза в различни храни и лекарства.
Веганската диета изключва млякото, както и всички продукти, произведени от него. Лактозата – протеин, получен от млякото, често се използва като допълнителна съставка, за да се удължи срокът на годност на някои храни. Лактозата може да се срещне в някои видове хляб, тестени изделия, сосове за салати, бонбони и смеси за бързо приготвяне на картофи, супи и напитки. Лактозата може да бъде намерена и в някои лекарства за лечение на стомашни киселини или газове.
3. Карминова киселина и други хранителни багрила.
Карминовата киселина, известна още като кармин или кохинийл, е червена хранителна боя, която се получава от насекомите Dactylopius coccus. Боята се използва в много изкуствено оцветени храни като червено ябълково пюре и червени бонбони. Въпреки че тази боя е абсолютно безопасна за консумиране, тя е забранена за хората, които спазват веганска диета. Много други хранителни бои също са направени от пигменти, получени както от растителни, така и от животински източници.
4. Олеинова киселина от говежда лой.
Олеиновата киселина е мастна съставка, използвана в някои храни, сапуни и козметика. Въпреки че е възможно да се произвежда олеинова киселина от растителни източници, масово тя е направена от лой на негодни за консумация части от говеждо месо. Производните на олеинова киселина като олеил, олеат или олеил стеарат, също не отговарят на веганската диета.