Палео диетата, 5:2 диетата или вегетарианският режим на хранене може да са много актуални сред жените, но на хоризонта се появява нова диета, която може би ще измести всичко познато до този момент.
Пурпурната диета, според която човек трябва да яде само лилави храни, е най-новата тенденция, набираща популярност в САЩ. Тя е толкова проста, колкото и звучи – желаещият да отслабне трябва да консумира само храни в пурпурен цвят, но пък колкото пожелае от тях. Част от храните са лилави картофи, лилав карфиол, лилави моркови и зеле в същия цвят.
44-годишната Марая Кери се разделила с килограмите след раждането именно с помощта на пурпурната диета. Според списание Star „Дивата се е отдала на нова диета: три дни в седмицата тя се храни с лилави храни като сливи, грозде и патладжани – и вече много харесва резултатите“.
Една от причините, заради които пурпурната диета се сдобива с такава популярност е фактът, че в лилавите храни се съдържат антоцианини. Те са мощни антиоксиданти и защитават клетките от увреждане (могат да предотвратят рак). Смята се също така, че антоцианините имат ефект срещу стареенето и могат да предотвратят сърдечни заболявания чрез забавяне съсирването на кръвта.
Най-общо казано диетата обещава да подобри здравето на сърдечносъдовата система, да се бори с рака, да ви даде огромен тласък на енергия и разбира се, да се разделите с нежеланите килограми. Сливите, например, са пълни с витамин С и фибри, докато в лилавите картофи има голямо количество калий, желязо и едни и същи нива на антиоксидантите като в къдравото зеле.
Боровинките са мощен източник на антиоксиданти и могат да помогнат в борбата с артрита, при загуба на паметта (вследствие на възрастта) и при проблеми със зрението. Антоцианините пък работят в тясно сътрудничество с витамин C и по този начин увеличават количеството на витамина в клетките на човешкото тяло. Резултатът е подобряване на всички клетъчни стени и повишаване нивото на колаген.
Въпреки безспорните ползи от пурпурната диета, някои специалисти са предпазливи по отношение на нея. Те смятат, че човек трябва да консумира храни от всички цветове, като разбира се, включва и лилави такива. В противен случай той излага на риск здравето си, тъй като лилавата диета е „нестабилна като цяло“, пише Daily Mail.