IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато сме под стрес горим с по 100 калории по-малко

16 юли 2014 06 00

...и така качваме по шест килограма годишно

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Връзката между хроничния стрес и постепенното наддаване на тегло не е нещо ново, но вече знаем и как точно се случва напълняването ни. Оказва се, че храненето под напрежение всъщност забавя обмяната на веществата на жените и прави така, че калориите да се съхраняват като мазнини. Това се твърди в ново изследване на Държавния университет в Охайо, Кълъмбъс.

В него са участвали 58 жени, чиято средна възраст е била 53 години. След установяване на техния базов метаболизъм, изследователите помолили дамите да се върнат в лабораторията на следващия ден, за да попълнят въпросник за своите нива на активност, сън, настроение и др. След това групата е трябвало да изяде храна, съдържаща 930 калории и 60 грама мазнини, почти същото количество като един типичен обяд в заведение за бързо хранене (яденето се е състояло от пуешка наденица, яйца, солени бисквити и сос).

Оказало се, че представителките на нежния пол, които са си признали, че напоследък са под стрес, са изгорили 104 калории по-малко, отколкото по-малко напрегнатите дами. Тези резултати категорично показват, че стресът не кара жените да ядат повече, но предизвиква някои промени в организма, които водят до забавяне на метаболизма.

Водещият автор на изследването Жан Келот-Глазер, професор по психиатрия и психология, заявява: „Това означава, че с течение на времето, стресовите фактори могат да доведат до трайно увеличаване на теглото. Смятаме, че основният виновник за това е хормонът на стреса кортизол, който причинява скок на инсулина в кръвта, а това от своя страна намалява окисляването на мазнините, което води до трупане на повече килограми в областта на корема.“

По-интересното в случая е, че дамите са описали ежедневни ситуации като спор с колега или съпруга, разногласия с приятели, проблеми с децата или напрежение в работата за стресови. Всички тези стандартни неща в живота на човек, могат да му костват натрупването на 5-6 килограма тегло на година. Друг, добре познат страничен ефект от стреса е желанието за консумиране на сладки храни, които също имат пагубен ефект върху фигурата. Освен това стресираните дами са по-склонни да ядат богата на мазнини храна.

Има някои неща, които можете да направите, за да смекчите този факт. „Когато сте стресирани е важно да приемате храни, типични за средиземноморската кухня – пълнозърнести храни, бобови растения, протеини и много плодове и зеленчуци“, казва Жан Келот-Глазер. Учените добавят, че спортът също е от ключово значение, тъй като намалява стреса и повишава обмяната на веществата. Според изследователите притеснението не се отразява толкова зле на фигурата на мъжете, защото те имат повече мускули и техният метаболизъм е различен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен 2 ( преди 9 години )
Пълни глупости! Качваш килограми като ядеш повече по време на стресова ситуация, а не гориш по-малко калории. Даже напротив - отслабваш от нерви и стрес, което обаче не е никак за завиждане!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )