IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се храните толкова, колкото ви е необходимо

17 октомври 2014 05 01

Начини, с които по-лесно да спрете с храната, когато вече сте сити

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Правилното хранене е един от начините, с които намалявате приема на калории и с помощта на който се приближавате по-близо до вашата цел да отслабнете. Едно от най-важните неща, които трябва да осъзнаете, е че не бива да се лишавате, а че трябва да погледнете на здравословното хранене като на правилния начин на живот. Съзнателният хранителен режим всъщност не може да се нарече диета. Освен полезни храни, той включва и нужното количество храна.

В случай, че имате проблем с преяждането и с това, че не може да спрете да се храните преди да изядете всичко в чинията, следващите няколко съвета ще ви помогнат. С тяхна помощ ще успеете да консумирате точно толкова храна, колкото ви е необходима.

1. След всяка хапка поставяйте вилицата си върху чинията. След като в устата ви вече има храна, не посягайте веднага с вилицата към следващата хапка. Давайки си почивка между хапките, вие умишлено забавяте темпото на хранене. Това ви дава възможност да се вслушате по-добре в знаците на тялото ви, които ви показват, че вече сте сити.

2. Смалете порциите наполовина. Този подход се бори с ефекта на „очите ви са по-големи, отколкото стомахът“. Така че следващия път смалете порцията си, защото по този начин няма да ви се налага да се борите с желанието си да изядете всичко до последната хапка. Освен това, ако не се чувствате сити с половин порция, винаги може да си сложите допълнително.

3. Насладете се на храната, преди да я опитате. Храненето не се свежда само до вкуса, то е цял сетивен опит. Повечето хора се хранят така, че не обръщат внимание на храната. Правейки пауза от три до пет секунди, преди да започнете да се храните, ще ви помогне да се съсредоточите върху своята храна. Наслаждавайки се на аромата и външния вид на ястието, вие давате време на тялото си да освободи сигнали за ситост, благодарение на които няма да преяждате.

4. Пийте вода 30 минути преди хранене. Понякога хората бъркат жаждата с глад, така че е важно да останете достатъчно хидратирани, за да не преяждате.

5. Изключете телевизора. Хубаво е, когато се храните, да не се разконцентрирате със странични неща като гледането на телевизия, например. Данните показват, че хората са склонни да консумират с 14% повече храна, ако телевизорът е включен. Така че, оставете дистанционното и се съсредоточете само върху храната си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари