IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напълняла ли съм или задържам вода?

7 октомври 2016 10 20

Теглото на много дами варира заради подуване, а не защото са качили килограми

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Напълняването не става от раз, макар че често ви се струва така. Събуждате се подути и виждате, че не можете да обуете дънките, които си купихте преди 3 дни.

Какво се случва? Теглото ви се е увеличило или просто се борите с излишно задържане на вода? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да разгадаете „мистерията“ и да вземете мерки.

Променил ли се е животът ви?

Приемете, че има вероятност да сте качили някое килце. Опитайте да си спомните дали сте променили начина си на хранене, дали сте стресирани, дали се движите по-малко и т. н., съветва д-р Алекс Касперо, диетолог от Манхатън.

Според нея всяка промяна, дори най-незначителните (като добавяне на нещо дребно и сладко, нарушен сън) води до прием на повече калории.

Как изглеждате сутрин?

Когато се събудите, се погледнете в огледалото. Не се самоосъждайте, а просто се разгледайте за промени в тялото ви. Сутрин храната обикновено е напуснала стомаха, така че ако се събудите със стомах два размера по-малък от предната вечер, то определено имате проблем с подуване.

Как изглеждате след хранене?

„Издуването се случва обикновено преди или след ядене като променя интензивността си през целия ден. Ако обядвате и след това се чувствате подути, но чувството отмине след като посетите фитнеса, то вероятно задържате вода и страдате от подуване, твърди Касперо.

Онези дни от месеца ли са?

По време на месечния ви цикъл е съвсем нормално да качите 1-2 килограма от задържане на течности. Хормоните в тялото помагат за възпрепятстване на излизането на излишната течност... добрата новина е, че в края на цикъла всичко си идва отново в норма.

Кога за последно ходихте по голяма нужда?

Ако не разтоварите организма от отпадъците след храносмилането, нищо чудно, че коремът ви е подут и имате чувството, че ви тежи. Редовното ходене до тоалетна е важно не само за поддържане на нормално тегло, а и показва дали правилно функционира храносмилателната и отделителната ви система.

Какъв цвят е урината ви?

Нормално е да бъде светложълта подобно на лимонада. Ако обаче е тъмна като чай, това означава, че може да сте дехидратирани и тялото да задържа всяка приета течност.

Прекалявате ли със солта и въглехидратите напоследък?

И двете водят до задържане на вода. Така че по-добре намалете количеството им.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари