IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йога за здраво сърце и здрав дух

4 април 2011 08 30

45-минутни, три пъти седмично и животът става песен

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Често сме казвали, че йогата е нещо много повече от система от физически упражнения.

Усъвършенствана векове наред в някои от „най-мъдрите“ местенца по света, тя се е развила до цяла философия, която съчетава грижата, освен за физическото, така и за духовното и менталното здраве на човека.

Ефектът от вторите две са изпитали мнозина, но трудно би могъл да се опише научно. Колкото до ползите за тялото – те са безспорен научен факт.

Например, редовните йога упражнения, за които е известно, че понижават високото кръвно налягане и нивото на холестерола, намаляват наполовина риска от сърдечна аритмия, сочат резултатите от американско изследване, цитирано от БТА.

Изглежда, че йога упражненията имат значително въздействие върху регулирането на сърдечния ритъм на пациентите и допринасят за подобряване на качеството на живота им, заяви ръководителят на изследването Дханунджая Лакиреди от университетската болница в Канзас.

Изследването обхванало 49 пациенти, засегнати от атриална фибрилация.

През първите три месеца от изследването участниците извършвали различни видове физически упражнения.

През следващото тримесечие преминали към 45-минутни йога упражнения с инструктор три пъти седмично, като били окуражени да ги продължат у дома, ползвайки DVD.

Пациентите по-рано не били практикували йога.

Йога упражненията намалили наполовиина случаите на сърдечна аритмия у тези пациенти в сравнение с участниците, които извършвали друг вид физически упражнения.

Освен това йога упражненията намаляват депресията, безпокойството и увеличават себеуважението.

Резултатите от изследването бяха представени на годишната среща на Американския колеж по кардиология в Ню Орлиънс.

Автор - снимка

КоментариКоментари