IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половинчасовият джогинг ни прави по-умни!

5 март 2012 08 00

Спорът повишава интелигентността ни!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Отдавана учените са доказали, че редовният спорт помага да поддържаме в отлична форма не само тялото си, но и духа си. Интензивното спортуване влияе положително върху емоционалното състояние на човека и повишава коефициента му на интелигентност. Това откриха британски изследователи още преди години. Те бяха провели тест за съобразителност с две групи хора – едните редовно спортуващи, другите не упражняващи спорт. Оказало се, че любителите на спорта показвали по-добри по-висок коефициент на интелигентност.

Сега пък американски учени потвърдиха откритията на своите британски колеги. Те твърдят, че само половин час джогинг на ден е достатъчен да ни направи по-умни, стимулирайки енергийните нива в мозъка ни. Добре известно е, че спортът като цяло подобрява издръжливостта на тялото, като прави мускулите по-силни и устойчиви на умора. Физическата активност стимулира раждането на нови митохондрии - енергийните централи на клетките в мускулите. Процесът води до повишена издръжливост и понижен риск от затлъстяване.

Изследователите от университета на Южна Каролина установиха, че редовните тренировки изострят мисълта и съобразителността. "Това е поредното доказателство, че упражненията поддържат не само тялото и духа, но и мозъка по-млад", казва д-р Марк Дейвис, ръководител на изследователския екип.

Изграждането на резервоар от митохондрии в мозъка може да играе ролята на "буфер" срещу свързаните с остаряването невродегенаритивни заболявания като Алцхаймер.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Az ( преди 12 години )
Аз ( преди 12 години )
Те бяха провели тест за съобразителност с две групи хора едните редовно спортуващи, другите не упражняващи спорт. Оказало се, че любителите на спорта показвали по-добри по-висок коефициент на интелигентност.==== за това ВСИЧКИ футболисти, боксьори, борци .......
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар