IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфорията от бягането - мит или истина?

3 май 2012 06 10

И как да я постигнем, ако действително съществува

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Твърди се, че бягащите на дълги разстояния изпитват еуфория от бягането. Но не всеки го е изпитвал. Дали наистина бягането води до такова усещане или е просто начин маратонците да обяснят своята страст на неразбиращите ги събратя?

Науката потвърждава, че има такова нещо като „еуфория на бягащите". Екип от изследователи, ръководен от д-р Дейвид Райхлен, асистент-професор по антропология към университета в Аризона, измерил мозъчното вещество endocannabinoids (което води до увеличено усещане за удоволствие у животните и хората) преди и след тичане на бягаща пътека. Според резултатите, и при изследваните хора, и при изследваните кучета, има значително повишаване на нивото на това вещество в мозъка след високоинтензивно тичане за издръжливост. Това наистина може да обясни желанието на хората да бягат на дълги разстояния въпреки разхода на енергия и възможните травми.

Защо не всички бягащи получават усещането за еуфория? Д-р Райхлен дава отговор: „ Ниско активните хора, които отскоро бягат, не достигат до нивото на интензивност и продължителност на бягането, което е необходимо за включването на механизма за произвеждане в мозъка на химичното вещество за удоволствие – endocannabinoids."

Но е напълно възможно да достигнете до това ниво на интензивност и продължителност на тичане, че да се насладите на усещането за еуфория като постепенно увеличавате тези параметри на тренировката си.

За повечето хора са необходими минимум 20 минути бягане преди да започнат да усещат удоволствието от него. Ако удължаването на времетраенето на тичането не ви помага да стигнете до този приятен ефект, опитайте да включите и кратки спринтове по време на бягането, за да увеличите интензивността на физическата активност.

Спортувайте активно с Elancyl!

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари