IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парене в мускулите по време на тренировка

18 юли 2012 12 40

Как трябва да чувстваме мускулите си, докато тренираме?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

„Почувствай изгарянето“ е фраза, която се свързва с добрата тренировка. В крайна сметка, ако не се чувствате по този начин, значи не сте се упражнявали достатъчно. В повечето случаи усещането за парене в мускулите е индикатор за успешна работа.

Важно е да се разбере какво точно се случва, когато усещате, че мускулите ви горят и как да се възползвате от предимствата. Винаги се допитвайте до инструктор преди да започнете да натоварвате допълнително мускулите си.

Млечна киселина и умора

В даден момент, по време на тренировката вие ще усетите умора в мускулите. Колкото повече се насилвате и продължавате да ги натоварвате, толкова по-усилено ще чувствате „изгарянето“. След като тялото ви се умори, то започва да произвежда млечна киселина и едва накрая се появява чувството на изгаряне в мускулите.

Всъщност наличието на млечна киселина и специфичното чувство в мускулите са добри показатели, че тренировката ви е успешна и изграждате нова и силна мускулна тъкан. Млечната киселина може да помогне и за по-голяма издръжливост.

Повече умора, по-добър ефект

С някои добавки е възможно да се забави производството на млечна киселина и да се удължи умората в мускулите. Натриевият карбонат кара млечната киселина да напусне мускулните клетки и да се „влее“ в кръвта. Натриевият карбонат, обаче, може да бъде опасен за хората със сърдечни и бъбречни проблеми, така че е задължително да се консултирате с лекар преди да решите да го ползвате за тренировки.

Glycine-l-arginine-alpha-ketoisocaproic acid calcium е киселина, която освен, че има много дълго име, помага за удължаване умората в мускулите. По този начин се подобрява производителността и ефектът от тренировките е по-голям. Киселината се съдържа в някои добавки на пазара, така лесно може да я добавите към режима си. Не забравяйте обаче да се консултирате със специалист преди да решите да приемате каквато и да е добавка.

Не прекалявайте

Както с всяко нещо и прекаленото изгаряне може да има своите рискове. Независимо дали удължавате периода на умора в мускулите, точно тогава сте изложени на най-голям риск от травма. Вслушвайте се в собственото си тяло и не го пренатоварвайте. Винаги правете почивка между тренировките, за да се възстановяват мускулите ви и за да засилите ползата от упражненията, които правите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари