IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Определете индивидуалното си фитнес ниво

15 ноември 2012 07 00

Формата на тялото, начинът на живот и гените влияят върху вашия фитнес фактор

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Да се направи оценка на индивидуалното фитнес ниво не е универсален процес за всички хора. Различията в начина на живот, мускулната тъкан, генетичната предразположеност и общото здравословно състояние на човек определят неговото лично фитнес ниво. Според Джим Пиварник, който е президент на Американския колеж по спортна медицина, индивидуалното измерване не винаги е в пряка зависимост с физическите дейности, които човек прави.

Петте фитнес компонента

Пътеките за бягане тренират здравето на човек и предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, ако тренирате само краката си и белите дробове, няма да имате много сила или пък гъвкавост. Някой, който има наднормено тегло, но тренира всеки ден е по-здрав, отколкото човек с нормално тегло, но който не извършва физически дейности.

Като цяло физически добре подготвеният човек се характеризира с пет различни елемента: аеробна издръжливост, мускулна сила, мускулна издръжливост, гъвкавост и телесен състав. Всеки един елемент може да се оцени с помощта на различни упражнения. Специални уреди пък измерват общата телесна мазнина на тялото на човек. За да повишите и подобрите личното си фитнес ниво, вие трябва да работите върху всеки един от тези пет елемента.

Фитнес: Как да разработим план за действие?

Ако имате специфични здравословни проблеми, консултирайте се с вашия лекар преди да започнете да следвате определен фитнес план. В случай, че имате неговото разрешение, спокойно може да следвате тези пет стъпки:

1. Следвайте насоките за минимален размер на упражненията

Това означава да изпълнявате упражненията в умерено ниво и средна интензивност за най-малко два часа през повечето дни от седмицата. Поне два пъти седмично допълвайте тренировката с аеробни упражнения и с натоварващи дейности, които да са насочени към всички групи мускули. Избягвайте бездействието – все пак и най-ниското ниво на интензивност е по-добре от нищо, а и по този начин изграждате своята издръжливост.

2. Ходенето е най-лесният начин да започнете тренировка

Също така може да се мотивирате допълнително, като извикате свой приятел, с който да ходите заедно на фитнес. По този начин ще добавите и допълнително разнообразие към тренировките си. Ходенето е проста физическа дейност, която е много подходяща за загряване. Започнете с петминутно бавно вървене, последвано от петминутно бързо ходене и след това още пет минути умерено темпо.

3. Състезавайте се единствено със себе си

Без значение каква дейност сте избрали, не се сравнявайте с някой друг човек. Съсредоточете се върху своя напредък. Поставяйте си цели и се старайте да ги постигате без да се състезавате с някой друг. Според Джим Пиварник, ако една група жени извървяват едно и също разстояние с умерено темпо всеки ден, то не всички ще има един и същи резултат.

4. Избягвайте пренапрягането

Проверявайте сърдечната си честото след ставане и по-късно през деня. Ако тя се увеличава, значи е възможно да се пренапрягате. Друг индикатор за напрежение е възпаление на някой мускул, което не изчезва повече от няколко дни. Не изисквайте от тялото си повече, отколкото може да ви даде. Издръжливостта идва с времето и постоянство в тренировките.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари