IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилният хранителен режим за спортуващи

19 ноември 2012 09 00

Храни за сила и издръжливост

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Нужна е наистина много енергия, за да може човек да издържа на забързания начина на живот, който води. За спорта също се изисква много енергия, тъй като ползотворните тренировки са изтощителни. За да имате необходимата сила от голямо значение са храните, които консумирате. Правилният и здравословен хранителен режим може да ви осигури нужната издръжливост и сила за спортуване.

Основни хранителни вещества

Сложни въглехидрати: Те са от основно значение за изграждането на издръжливост. Въглехидратите са основен източник на гориво за тялото и мозъка. Тялото използва въглехидратите, за да си осигури повече глюкоза, която дава енергия. Сложните въглехидрати се съдържат в храни като хляб, макаронени изделия и ориз.

Витамин С: Той помага за укрепване на имунната система и за предпазване от инфекции като настинка и кашлица, които извличат вашата енергия. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С.

Протеин: Той е важен хранителен елемент за растежа и развитието на на мускулите и тъканите в тялото. Протеинът има по-висока метаболитна скорост, отколкото мазнините, така че благодарение на него, човек може да изгори повече калории. Също така протеинът създава чувство за ситост и предпазва от преяждане. Богати източници на протеин са пилешкото месо, ядките, яйцата и рибата.

Желязо: Липсата на достатъчно желязо в организма може да доведе до загуба на издръжливост. Може да си набавите от него чрез консумирането на месо, боб, ядки и някои зеленчуци като броколи и спанак. При силен недостиг, консултирайте се с вашия лекар за добавки с желязо.

Храните, които дават сила

Овесена каша: Овесената каша е богата на непреработени въглехидрати, които се усвояват бавно и по този начин създават чувство за ситост за по-дълго време. Зърнените култури като овесените ядки осигуряват продължително отделяне на енергия в продължение на часове. Благодарение на сложните въглехидрати, които се съдържат в овесената каша, нивото на кръвната захар се поддържа на оптимално ниво.

Фасул: Той е богат на минерали и желязо, които помагат на тялото да генерира червени кръвни клетки. Те пренасят кислород към мускулите по време на упражнения и изграждат издръжливост.

Кафе: Кафето е известно като „доставчик на енергия“. То помага в борбата с умората, тъй като влияе на централната нервна система. Кафето може да ви зареди с енергия за целия ден.

Зелени листни зеленчуци: Те съдържат микроелементи, които имат съществено значение за зареждането на организма със сила. Зелените листни зеленчуци са богати на фибри и поддържат нивото на кръвната захар.

Банани: Те съдържат въглехидрати и са добър източник на енергия. Най-подходящото време за консумиране на банани е няколко часа преди тренировка. Бананите са много ефективни, защото предизвикват освобождаването на допамин – химично вещество, изграждащо добра концентрация и фокус.

Месо, риба и яйца: Тези хранителни продукти са богати на белтъчини, които са важни за растежа и развитието на мускулите. Преработването на месото, рибата и яйцата отнема повече време, затова човек се чувства сит и зареден с енергия през целия ден.

Сок от цвекло: Само една чаша цвекло преди тренировка ще ви зареди с енергия, достатъчна за няколко часа във фитнеса. Цвеклото е богато на витамин А и С, които помагат в изграждането на издръжливост и намаляване на умората.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари