IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истините и заблудите за йогата

22 март 2013 07 00

Дали всички претенции на тази източна практика са заслужени?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Твърди се, че от йогата можете да имате безброй ползи като загуба на тегло, защита от сърдечно-съдови заболявания, свобода от депресия и др. Според редактора на вестник „New York Times" Уилям Дж. Броуд и по-точно според последната му книга "The Science of Yoga" тази древна традиция не може да изпълни всичките ви амбициозни очаквания.

Ето и кои са седемте най-големи претенции на йогата и истината за тях:

Твърдение 1: Йогата ви кара да се чувствате по-добре

Истина. Една от основните причини за популярността на йогата е може би точно защото нейните поклонници бързо разбират, че откакто я практикуват, са започнали да се чувстват добре.

Последните изследвания в тази насока се опитват да сложат на това чувство технически термини. Твърди се, че ефектите на йогата да премахват тревожността и депресията идват от умерените реакции и движения. Йогата увеличава нивата на невротрансмитера GABA, който подобрява настроението и спира лошите мисли.

"Йогата успокоява. Тя ви помага да не забравяте, че трябва да спрете и да си поемете дъх, без значение какво се случва в живота ви", казва Хайди Кристофър, инструктор по йога от Ню Йорк.

Твърдение 2: Йогата е всичко, от което имате нужда за здраво сърце

Грешно. Всеки, който някога е посетил поне един клас по йога, знае, че тук изобщо не става въпрос за тренировка от аеробни упражнения. Точно аеробната тренировка е тази, която е най-добра за сърцето.

Твърдение 3: Йогата може да предотврати сърдечните болести

Истина. Йога не е кардио, но помага при предпазването от сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане, висока кръвна захар, и атеросклероза.

Твърдение 4: Йогата ще ви помогне да отслабнете

Грешно. Тази практика ще ви направи по-гъвкави и наистина покрай нея можете да изгорите доста калории. Но една от най-изненадващите констатации за йога е, че тя намалява метаболизма. Йога може да помогне на хората да отслабнат заради това, че променя начина на мислене.

Повечето хора, които се захващат сериозно с йога, спират с купоните, започват да се грижат за тялото си и да внимават с какво се хранят.

Твърдение 5: Йогата ви прави по-гъвкави

Истина. Това е най-очевидната полза на тази практика, но тя не трябва да бъде приравнявана със стречинга или "разтягането". Проучване от 2010 година, публикувано във вестник по спортна медицина, установи, че редовното практикуване на йога води до трайно подобряване на обхвата на движенията на човек.

"Хората имат нужда от силни и гъвкави мускули, но повечето от нас имат слаби и стегнати мускули. Йога ви помага да освободи мускулното напрежение и да станете по-силен", казва Криси Картър, йога инструктор от Ню Йорк.

Твърдение 6: Йогата ви кара да се чувствате и да изглеждате по-млади

Истина. Йогата обещава да забави процеса на стареене и го прави като помага на по-възрастните хора да се преборят с някои от най-честите здравни неволи, свързани с възрастта.

Йогата помага за изграждането на по-здрави кости (предпазва от остеопороза). Йога може да предотврати фрактурите, чрез подобряване на баланса на възрастните хора и намаляване на страха им от падане. Йогата може да бъде ефективно лечение срещу мускулно-скелетни болки и ревматоиден артрит.

Твърдение 7: Йогата подобрява сексуалния ви живот

Истина. Проучванията за ефектите от йога спрямо сексуалния живот показват, че мъжете и жените, които редовно практикуват йога (в продължение на един час всеки ден), имат повишено либидо и по-често достигат до оргазъм, получавайки по-цялостно удовлетворение.

Позицията от йогата, известна като кобра, увеличава нивата на тестостерон, а от там и сексуалната възбуда.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари