IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко умни начина да горите калории извън фитнеса

28 март 2013 11 40

И да нямате време за спортната зала, пак можете да бъдете във форма

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

"Искам да съм във форма, но нямам време за фитнес." Това извинение е доста често срещано сред съвременните хора, които разпределят времето си между работата и семейните задължения.

Въпреки тази липса на време за спорт, хората могат да бъдат физически активни, стига да го поискат. Най-голямото извинение се върти около фитнеса, но за да отслабнете и да поддържате тонуса си, не е задължително да ходите редовно на фитнес.

Въпросът е да се преборите с пасивния си начин на живот, в комбинация с диета, фокусирана върху рибата, плодовете, зеленчуците и нискомаслените млечни продукти.

Ето някои прости промени, които можете да направите в ежедневието си и с които ще горите допълнителни калории, без да се налага да ходите до спортната зала.

1. Вие сте господар на собственото си работно пространство.

Само защото му се казва "тренировка", не означава, че трябва да се случва извън работата. Разбира се, дългите часове в службата често са виновни за пропуснатите сесии във фитнеса, но кой казва, че не можете да горите калории, докато си изкарвате заплата? Съществуват доста упражнения, които могат да бъдат правени на малки пространства, без специално оборудване. Говорим за клякания, подскоци, изкачване на стълби, стречинг, ходене пеша и различни упражнения от права позиция. Ако се замислите по темата и се амбицирате да правите нещо в тази насока, със сигурност ще почувствате ефекта скоро.

2. Изправете се срещу нездравословните си навици.

Научните изследвания показват, че повечето време, прекарано в седнало положение, означава по-висок риск от сърдечни заболявания и смърт, дори да тренирате редовно. Решението може да бъде да седите по-малко. Това е трудно да се направи, когато имате 8 часа работа на бюро, но си заслужава да опитате. Човешкото тяло е проектирано да бъде изправено. Постоянно мислете как да подобрите позата си пред компютъра, местете често краката и гърба си, като по този начин ще горите и калории. Известни личности като Томас Джеферсън, Уинстън Чърчил и Ърнест Хемингуей са стояли прави зад бюрата си. Защо да не го правите и вие?

3. Вие сте господар на собствения си дом.

Често хората си намират оправдания (обикновено е виновна домакинската работа), за да избегнат упражненията у дома. Всички знаем, че вкъщи е най-евтино и лесно да се спортува. Ако все пак не ви се тренира вкъщи, то поне след като се приберете от работа не лягайте на дивана пред телевизора, а опитайте да се захванете с домакински дейности, при които се горят повече калории – метене, чистене с прахосмукачка, миене на банята, гладене и т.н. Ако всеки ден извършвате по една такава дейност, за около един час, то може и да не ви се налага да спортувате допълнително. Освен това ще имате перфектно чист и подреден дом.

4. Игри вместо фитнес.

Скачането на въже не изисква фитнес зала, а е много предизвикателно упражнение. Ако имате двор можете да играете на бадминтон, пинг-понг, баскетбол, дори и да поритате и т.н. До хранителния магазин, може да идете с колелото. Вътре можете да въртите обръч, да си инсталирате боксова круша и др.

5. Танцувайте, когато никой не ви гледа.

Ако обичате музиката и танците, но се притеснявате да танцувате пред другите, то правете го, когато около вас няма никой. Танцът по същество е вид упражнение, което включва цялото тяло. Пуснете любимия си музикален канал и докато се обличате сутрин или докато си правите кафето, се отдайте на по-интензивни движения. Не е нужно да имате страхотни танцувални умения. Просто накарайте тялото си да се движи в ритъма на музиката, според това, което ви диктува сърцето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари