IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как спортът се отразява на съня

26 юни 2013 08 40

Физическото натоварване може да предотврати сънна апнея

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Бенджамин Франклин е казал, че ранното лягане и ранното ставане правят човека здрав, богат и мъдър. Известно е, че добрият сън е важно условие за цялостното благосъстояние на всеки един от нас. Някои хора обаче, имат проблеми със съня. За щастие, известен е напълно здравословен и дори полезен начин, с помощта на който може да забравите за всички проблеми със съня.

Скорошно изследване показва, че наличието на повече физически упражнения, може да повлияе на начина, по който човек спи през нощта. Не всички натоварвания обаче, се отразяват по един и същи начин на организма. Някои от тях може да накарат човек да спи по-малко от шест часа или повече от девет часа. И в двата случая се наблюдават крайности, които могат да предизвикат здравословни проблеми, включително рак и сърдечни проблеми.

Може би вече се чудите по какъв начин се отразява върху организма ви вашата любима тренировка и как действа физическата активност като цяло. За да получите отговорите, прочетете следващите факти:

1. Енергичните тренировки дават най-добрия сън. Редовните тренировки гарантират не само по-малко килограми и по-впечатляваща фигура, но и най-добрия сън. Данните от американско проучване показват, че хората, които не извършват никакви физически упражнения, също могат да извлекат позитиви от упражненията. Достатъчно е да тренират поне 10 минути на ден, за да увеличат още повече качеството на съня си.


2. Упражненията могат да облекчат синдрома на неспокойните крака. Редовната физическа активност намалява риска от развитие на синдрома на неспокойните крака. Проучване от 2006 година пък показва, че 12-седмична програма с упражнения може да облекчи вече развитото състояние. Все пак, не бива да се прекалява с натоварването, защото твърде интензивната дейност всъщност може да влоши симптомите.

3. Сутрешните тренировки се отразяват по-добре на съня. Много хора имат проблем с ранното събуждане, но вече имат основателна причина да не отлагат многократно своята аларма. Проучване показва, че сутрешните тренировки могат да доведат до по-малко смущения по средата на нощта. В случай, че имате навика да се будите през нощта, опитайте да решите проблема с правене на упражнения преди обяд.

4. Тренировките могат да предотвратят сънна апнея. Американско проучване показва, че хората, които не тренират, са застрашени повече от сънна апнея, отколкото тези, които извършват физически упражнения. Плашещата статистика показва, че 44% от хората, които не тренират, са умерено застрашени от заболяването. Процентът при тези, които тренират, спада до 19.

Може би сте чували, че късната тренировка може да ви попречи да заспите. Време е да разбием този мит и да заявим, че това е една от най-честите заблуди. Тренировките късно вечер задвижват кръвта и наистина могат да ви накарат да се почувствате по-енергични и освежени. Според изследователи обаче, късната тренировка всъщност не смущава съня. Истината е, че повечето хора не тренират достатъчно интензивно и достатъчно дълго, за да усетят положителното влияние върху съня си. Експертите съветват все пак хората, страдащи от безсъние, да тренират най-малко два часа преди лягане.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари