IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сноуборд мания

23 февруари 2007 10 57

Забрави за ските, сноуборд-манията е във вихъра си. Отдай й се

Сноуборд мания

За удоволствието от карането на сноуборд могат да разкажат само тези, които са го опитвали. И те най-често казват "Не може да се обясни, трябва да се пробва".

Карането на борд из снежните преспи изглеждаше налудничаво преди няколко години. Сякаш сърфистите бяха объркали сезоните и вместо по вълните, се спускаха по пистите.

Вярно е, че тази зима отказва да се държи прилично и да изсипе подобавaщо количество сняг, но положението не съвсем отчайващо и в зимните курорти сезонът започна.

Ако сте решили да се възползвате от последните няколко снежни уикенда и да скокнете и вие на дъската, ще ви трябват няколко основни познания, за да не сте съвсем "боси" в материята.

Как се избира борд

Дъските се делят на меки и твърди.  Твърдите са за каране на писта - твърди автомати и обувки като тези на скиорите.

Меките дъски са 2 вида - фрийрайд (freeride) - за неотъпкан сняг, извънпистови райони и  фрийстайл (freestyle), с които се правят трикчета, скокове, градуси, плъзгане на парапети.

Има и трети вид дъски - allmountain freeride или allmountain freestyle , с които може да се кара навсякъде - както на писта, така и на необработени терени.

Разбира се, фрийрайдът е много по-як, много по-близо си до природата и адреналинът скача много по-високо, но е и значително по-опасно.

Екипировката

Дънки и маратонки са абсолютно забранени. Трябват ти термо бельо, стабилно яке и панталон. В специализираните магазини ще намериш подходяща екипировка, хубаво е да се спреш на материите, които изпаряват влагата, но не пропускат влага отвън.

Протектори

Като всеки уважаващ себе си сноубордист, който иска не само да кара, но и да запази здравето и живота си, трябва да предпазиш главата, коленете и кръста.

Предлагат се специални протектори и каски, които са абсолютно задължителни.

Не забравяй да закопчаеш каската хубаво, за да си изпълни предназначението в случай, че загубиш равновесие и паднеш.

Време за учене

Сравнен със ските, сноубордът се научава много по-лесно, обясняват опитни скиори и запалени бордисти. При борда или караш правилно, или не караш. Няма как да се научиш да караш грешно, както е при ските.

Така че, успееш ли да се плъзнеш по снега - вече можеш да кажеш, че караш борд.

Разбира се, за да станеш адски добър, се изисква адски много труд,  желание и енергия.

Ако си от хората, на които ските са им омръзнали, и ти се иска да смениш "превозното средство", трябва да те предупредим, че може би ще имаш малко затруднения със закантването на борда. Но не се отчайвай от сега, горе - в планината, ще бъдеш вдъхновен да се научиш по-бързо, знаем го.

Травмите

Като при всеки спорт, и при този има травми. Особено когато не прецениш добре възможностите си.

Препатили сноубордисти ни споделиха, че по-често травмите са от удари в дървета, отколкото от неопитно каране на борд.

Главата и ръцете най-често се "повреждат". Мускулната треска след всяко каране, разбира се, е гарантирана. Огромното удоволствие от борда - също.

И да не забравиш каската.

КоментариКоментари