IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изберете подходящи маратонки за тичане

11 септември 2015 04 30

Те са много важни за здравето ви и ефективността на тренировката

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Спортният ви екип е също толкова важен, колкото здравословното ви състояние, желанието за активност и правилните упражнения. Затова бъдете особено прецизни при избора на облекло и обувки.

Хората, които обичат да тичат и го правят редовно, трябва да обърнат специално внимание на маратонките си. В противен случай могат да натоварят излишно ставите и стъпалата си, което от своя страна да доведе до контузии.

Как да се спрете на подходящите спортни обувки?

Анализирайте формата на стъпалото си

Много хора страдат от нисък свод, при други пък той е прекалено висок. Често лекарите препоръчват носенето на специални стелки, съветват каква трябва да е повърхността на обувката, до която се докосва стъпалото ви и т. н. Ако тя е прекалено твърда или равна, при ходене и тичане тежестта не се разпределя равномерно и се притискат определени точки, които са свързани с други органи в организма ви и може да ги увредят.

Какъв е стилът ви на бягане

Спринтирате, бягате маратони или предпочитате бързото ходене? Всички тези различни стилове изискват различен вид обувки. Прочетете материали по темата и се консултирайте с експертите в спортните магазини.

Не обувайте тесни маратонки

При тичане пръстите на краката минават леко напред, така че е по-добре да вземете маратонки, в които има малко разстояние пред палеца.

Сменяйте ги редовно

Маратонките се износват като всичко друго. Не чакайте да станат дупки в подметката, за да си купите нов чифт. Следете състоянието им и при каквото и да било изменение на формата им, вследствие на тяхната употреба, си купете нови.

Тествайте

Често купуваме обувки, като ги поносим 2-3 минутки в магазина и видим, че не ни убиват. При тичането това не е достатъчно. Може да ви звучи смешно, но пробвайте да потичате, да подскачате и да правите други по-интензивни движения, докато си купувате спортни обувки. Само така ще имате възможност да се уверите, че изборът ви няма да навреди на вашите крака.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

мп ( преди 8 години )