IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как различните религии да не попречат на връзката ни?

7 юни 2012 11 04

С компромиси и от двете страни, няма да има проблеми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всяка връзка има своите проблеми. По-сложно е обаче, когато на партньорите им се налага да преодолеят разликата във вярванията си. Макар да не е лесно и да отнема повече време, напълно възможно е да изградите пълноценна връзка, въпреки различните религии. Понякога дори би било по-трудно да бъдете с човек, който е атеист (ако за вас религията е от голямо значение), отколкото с някой, който има различна вяра. Едва ли има рецепта за това как да подходите към този деликатен проблем, но пък има няколко съвета, на които е хубаво да обърнете внимание:

1. Говорете с вашата половинка за неговата религия. Задавайте му въпроси не само за основните принципи на религията му, а за неговите чувства и нагласи към нея. Покажете, че се интересувате и сте готови да приемете нещо, което до този момент е било непознато за вас.

2. Преценете дали различните вярвания не са непреодолим проблем  за вас и вашата половинка. Ако и двамата сте склонни на компромиси и търпимост, значи може да имате здрава основа, на която да градите връзката си.

3. Поставете още в началото границите. Ако нито един от двамата не обмисля възможността да приеме друга религия, кажете го още в началото. Изяснете въпроса за празниците – дали ще трябва да празнувате сами или напротив – ще имате двойно повече празници.

4. Подгответе се за негативна реакция от страна на близки, семейство и приятели. Повечето хора имат предразсъдъци и трудно биха приели някой с друга религия, без дори да знаят какъв човек е той всъщност.

5. На последно място, но не и по значение – с вашата половинка трябва да обсъдите как религията би повлияла на отношенията ви в бъдещето. Например каква религия ще имат децата ви, ако искате такива? Ако не можете да достигнете до консенсус, трябва да се замислите за това дали наистина трябва да бъдете с този човек. За момента може би не мислите за толкова сериозни неща, но не се знае дали след няколко години още ще бъде така.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари