IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да представите гаджето си на своето дете

18 декември 2013 09 30

Темата е деликатна, затова трябва да действате бавно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В последните години процентът на разводите е много висок, така че за никого не е изненада, че все повече жени и мъже сами поемат грижата за своето дете/деца. Ако вие сте попаднали в същата ситуация, може би имате стотици предразсъдъци относно своя любовен живот и вашето дете.

Като цяло намирането на подходящ партньор е много трудна задача. Понякога обаче по-трудно може да бъде представянето му пред вашия наследник. Разведеният родител винаги е изтерзан от въпроси като: „Как да ги запозная?“, „Какво следва, ако детето ми не го хареса?“ или „Какво става, ако той не хареса моето дете?“.

Преди дори да си помисляте да запознавате даден човек с вашия наследник, трябва да сте излизали с него поне няколко месеца и да усещате, че нещата са сериозни. Ако ви се струва прекалено, може би трябва да помислите за вашето дете – подготвено ли е то да понесе още един човек, който се появява в живота му и след това изведнъж изчезва.

В случай, че поддържате добри отношения с бившия си съпруг/съпруга, препоръчително е да го уведомите, че ще представите даден човек на вашето общо дете. По този начин показвате уважение и съобразителност, в което няма нищо лошо. Отделете време и не бързайте – това не е състезание кой ще стигне пръв отново до олтара.

По-конкретно, ето няколко основни правила, които трябва да имате предвид при запознанството на гаджето си със своето дете:

1. Бъдете с нулеви очаквания. Приемете това като някое обикновено събитие. Вие не може да накарате някой да харесва някой друг. Не налагайте нищо на детето си – нито да се държи много мило против волята си, нито да харесва вашето ново гадже. Това само би изострило ситуацията, което определено не е във ваш интерес. Направете срещата по възможно най-добрия начин и оставете всеки сам да изгради своето мнение.

2. Организирайте групови срещи. Нека първите няколко срещи бъдат с участието на повече хора. Например, може да организирате съботно излизане в планината с ваши приятели. По този начин гаджето ви ще бъде още един от приятелите и няма да стресира детето ви със своето присъствие. Това е шанс новият човек до вас и вашият наследник да се опознаят по-добре, но без излишно напрежение.

3. Карайте го по-бавно. Не забравяйте, че дори вие да сте влюбени в някого, вашето дете се нуждае от повече време, за да свикне със ситуацията. Вглеждайте се в знаците – как реагира вашият наследник, когато е в компанията на гаджето ви, има ли нещо, което ви притеснява? Ако усетите, че детето ви има някакви въпроси, говорете с него. Като цяло действайте по-бавно, защото само това е сигурният път към успеха.

4. Изяснете темата с бащинството. Успокойте децата си, че те имат само една майка и един баща и че никой няма да замести техните родители. Разбира се, начинът, по който трябва да го съобщите, зависи от това на колко години е вашето дете. На която и възраст да е обаче, със сигурност трябва да намерите най-подходящите успокояващи думи.

5. Наложете нови правила. Ако нещата между вас и гаджето ви вървят доста обещаващо и вашето дете го одобрява, то неминуемо ще трябва да пристъпите и към по-сериозна стъпка. Може би след известно време ще решите да заживеете заедно. Преди това да се случи обаче, не забравяйте, че вие сте човекът, който трябва да определи правилата. Проведете достатъчно дълъг разговор за очакванията, дисциплината, парите, образованието и други.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари