IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изразете гнева си без да проваляте своята връзка

10 ноември 2014 13 38

Няколко съвета, които ще ви помогнат

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Нито едни любовни отношения не са перфектни по простата причина, че никой не е съвършен. Напълно нормално е понякога да се ядосате на половинката си и да искате да покажете гнева си. В това няма нищо лошо, лошо е, ако не го направите по подходящия начин.

Тогава рискувате един на пръв поглед не толкова важен проблем да заплаши вашата връзка, а защо не и да предизвика нейния край. За да не се стига до неприятни ситуации, е хубаво да се научите да се карате с партньора си като възрастни и мъдри хора.

Следващите няколко съвета ще ви помогнат да изразите по-деликатно своя гняв и позиция, но без да заплашвате връзката си:

1. Използвайте „аз“, вместо „ти“.

Дори да смятате, че половинката ви е виновна за нещо, не бива да използвате думата „ти“ в изреченията си. По този начин сякаш директно обвинявате човека срещу себе си, а това в повечето случаи предизвиква грубо защитно поведение. Ако пък използвате „аз“, много е вероятно вашият партньор да се опита да се постави на ваше място и по-лесно да разбере позицията ви.

* Пример: Ако сте се скарали пред приятелите ви, НЕ казвайте: „Ти ме накара да се чувствам зле и засрамена“, а използвайте: „Аз се почувствах зле и засрамена“.

2. Подбирайте правилно думите си.

Когато човек е ядосан, той много често говори неща, за които по-късно съжалява. Същите тези неща обаче могат да наранят дотолкова човека до вас, че той да не иска връзката ви да продължи. Понякога едно малко нещо може да наклони везните, когато най-малко очаквате. Опитайте се да запазите самообладание преди разговора, за да не говорите глупости.

3. Научете се да слушате.

Ако половинката ви иска да се извини за нещо, не го прекъсвайте, докато говори. Оставете го да се изкаже и да сподели това, което иска и чак след това реагирайте. Ако не оставяте половинката си да говори, тогава проблемът никога няма да бъде решен.

4. Никога не използвайте насилие.

Физическото насилие никога не е приемливо, независимо дали става въпрос за мъжки или женски пол. Не удряйте партньора си, нито пък използвайте други агресивни практики. Научете се да се справяте с емоциите си по здравословен начин. Ако наистина чувствате нужда да ударите нещо, отидете на бокс или тренирайте усилено във фитнеса.

5. Фокусирайте се върху проблема.

Ако сте ядосани за нещо и имате нужда да се скарате на половинката си, не превръщайте разговора в обвинения за всички грешки. Фокусирайте се само върху това, което сега ви е разгневило и не „събуждайте“ приспани проблеми от миналото.

6. Намерете точното време.

Ако сте навън с приятели, със сигурност не е най-подходящото време да се карате с партньора си, докато сте с тях. Изчакайте двамата да останете сами, за да не се злепоставяте взаимно.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари