IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спане поотделно - край на връзката или просто удобство?

28 август 2019 19 00

Учени дават отговор на въпроса

Istockphoto

Istockphoto

Карали ли сте се с мъжа си, който иска да спи с отделен чаршаф през лятото, защото му е горещо? Колкото и да искате да запазите вашата сплотеност и интимност, не се притеснявайте, ако започнете да спите с отделни завивки или на по легло всеки. Според учени, желанието да не споделяте спалнята с партньoра си има своето обяснение. 

Двойките, които спят в една и съща спалня, са по-склонни да изпитват смущения от партньора си. Хъркането, лошата хигиена, въртенето, ставането по различно време, се отразяват зле и в един момент всичко това може да доведе до здравословни проблеми и липса на желание за секс, показват данните от проучване от 2016 г. на Медицинския университет в Нюрнберг, Германия. Екипът, работил по него, е на мнение, че проблемите със съня и тези в отношенията обикновено се появяват едновременно. 

Три години по-рано изследване на Калифорнийския университет  "Бъркли" открива, че един от партньорите може да не спи цяла нощ заради смущенията на другия, като това рефлектира на отношенията им на другия ден. 

Когато човек е отпочинал, може да се фокусира по-лесно върху ежедневието и се чувства по-доволен и щастлив от отношенията си, смятат специалисти, цитирани от Independent. 

„Докато спането заедно има своите ползи, някои навици по време на сън или неудобното легло влияят на другия - увеличава се производството на хормона на стреса кортизол, като по този начин се стога до проблеми, които засягат двойката като цяло“. Това коментира Мери Джо Рапини, психотерапевт и брачен консултант от Хюстън. 

„Когато и двете страни имат качествен сън, това им позволява да се чувстват по-здрави психически и физически. Така няма караници, че единият е държал другия буден, нито пък чувството за вина за това, че някой е попречил на другия да се наспи", казва от своя страна Дженифър Адамс, която е автор на книггата "Sleeping Apart Not Falling Apart". 

Според изследванията в САЩ, спането поотделно е мечта на много хора, но и кошмар за други, които се притесняват да не се отчуждят от любимия човек. 

„Прекарването на няколко нощи на отделни легла не бе кой знае какъв съдбовен избор, отколкото практичено решение за разрешаване на проблемите със съня ми", признава 52-годишната Джил Гьобел, която се тормозела всяка нощ заради хъркането на мъжа й. 

Оказва се, че предпочитанията за спане на друго легло зависят и от пола. В тази връзка жените са онези, които са по-склонни да направят компромис, за да се наспят, защото повечето мъже хъркат всяка нощ. 
 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари