IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секс. Еко-секс

25 март 2010 09 36

Как да намалите "въглеродните отпечатъци" на любовния си живот

Калинките го умеят. Снимка: Dreamstime

Калинките го умеят. Снимка: Dreamstime

Последните няколко години думата „еко“ започна да се спряга все по-често.

С промяната на климатичните особености, замърсяването и постепеното увеличаване боря на човешкото население, еко-съобразният начин на живот се превърна в цяла нова философия, която привлича все повече и повече привърженици.

Всеки човек, който е поне малко съвестен и разумен, внимава как сортира отпадъците си, пести найлоновите пликчета и изхвърля боклука на обозначените за това места.

Когато времето е хубаво, този човек би могъл да отиде на работа с велосипед или пеша, вместо с автомобил, както и да използва рол-он дезодоранти, вместо такива във флакон.

Но ето, че хората съвсем са забравили за „екологизирането“ на една съществена част от живота си.

Но колко "зелен" е вашият сексуален живот?

Отговор на този въпрос можете да получите от наръчника "Еко-секс" на американската писателка Стефани Айрис Вайс.

Замисляли ли сте се за прекрасните рози за Свети Валентин и за екологичната цена, която трябва да се плати за отглеждането им или колко "въглеродни" мили струва транспортирането им от далечни земи?

А за използваните презервативи, които се изхвърлят в тоалетната и в крайна сметка се озовават в океана и го замърсяват?

"Ако мисълта за "зелени" забавления между чаршафите не е минала през ума ви, то вие сте "абсолютен еко-новобранец", твърди Стефани Айрис Вайс.

Писателката е направила всичко възможно, за да изведе спалнята в челните редици в борбата за спасяването на планетата.

Желаещите да се просветят "екологични новобранци" могат да почерпят идеи от наръчника й "Еко-секс", който излиза на пазара този месец.

"Винаги съм искала да напиша книга за секса. Аз съм силно отдадена на екологията и от 20 години съм вегетарианка. Открих ниша в пазара и не можах да повярвам, че никой не е писал по тази тема. Мисля, че е настъпил идеалният момент за екологичен секс. Хората започват да разбират, че и най-интимните им навици са свързани с дълбоката криза, в която се намираме", споделя 38-годишната Вайс.

От ръчно изработени секс-играчки (и сайтове, предлагащи рециклирането на старите, захранвани с батерии) до екологично бельо от бамбук и сайтове за запознанства за екологични бойци - целта на наръчника "Еко-секс" е да разкрие пред читателите как да намалят "въглеродните отпечатъци" на любовния си живот, като същевременно се забавляват.

Стефани Айрис Вайс споделя, че е изпробвала или проучила обстойно всяка препоръка в книгата си. Писателката например е разисквала с готвачи на сурова храна рецептите за екологични афродизиаци за двама.

Според нея идеалната първа еко-среща е разходка с велосипеди.

Вайс освен това препоръчва използването на латексови матраци, но предупреждава, че те не "отскачат" така добре, като тези с пружини или синтетична пяна.

Авторката на наръчника за екологичен секс е открила редица натурални или органични козметични продукти, биоразграждащи се латексови презервативи и подходящи бижута, защото според нея нито диамантите, нито златото са най-добрите приятели на всяка уважаваща себе си еко-дама.

Колкото до цветята за любимата жена - истински загриженият за планетата еко-джентълмен ще ги отгледа в задния двор на къщата си или ще ги купи от най-близкия пазар, където се предлагат екологични продукти.

"Някои хора със сигурност ще си правят шеги с идеята за екологичния секс. Очаквам това", казва Стефани Айрис Вайс.

Писателката обаче настоява, че съобразените с околната среда интимни ласки в никакъв случай няма да бъдат скучни.

"Не е необходимо да сте някакво хипи от 60-те , за да влагате страст както в леглото, така и в опазването на Майката Земя", казва Вайс.

Въпреки всички забавни заместители на важни аксесоари в екологичната любовна игра - като например използването на "добрата стара сода" вместо наблъсканите с химикали избелващи средства за зъби -наръчникът "Еко-секс" има и своята сериозна страна.

Според прогнозите на ООН до 2040 г. населението на планетата ще достигне девет милиарда души, които дишат кислород и отделят въглерод.

"Първото нещо, което могат да направят хората, ако искат да бъдат еко-сексуални, е да имат по-малко деца или изобщо да нямат такива", казва Стефани Айрис Вайс, която не е раждала.

"Ако това ви се струва възмутително, само помислите за това, че 90 процента от продаваните всяка година памперси в крайна сметка се озовават в сметищата. Или за това, че"въглеродните отпечатъци" на всеки допълнителен човек надвишават тези на всички енергоспестяващи крушки, които сте поставили в дома си.

Аз мисля, че проблемът с пренаселването е сериозен и трябва да се разисква", казва писателката.

КоментариКоментари

Makaronka ( преди 14 години )
Не знам кое по-точно ви се струва смешно - това, че планетата ни загива или това, че някой се е загрижил да направи нещо по въпроса? Като не ви харесва, не го правете, но не го зачерквайте като глупаво и жалко. Защото много по-глупаво и жалко е, че хората ги интересува глобалното затопляне само на думи и не правят нищо по въпроса. Не знам за вас, но аз обичам Майката природа и не възнамерявам да я убивам. И жената е права, че трябва да се вземат мерки. Тя не казва на всички да спрат да създават деца, а да ги ограничат. Защото в България може и да не е така (освен сред ромите), но има места по света, където едно семейство има по 8-10 деца... Освен това не съм съгласна, че тази книга е за презадоволени, умственоограничени хора. Да, хората сме презадоволени, но никой не е казал, че това е правилно. Напротив. Всички тези глезотии, с които сме обградени, ни отдалечават от истинския живот - не екологията, не грижата за планетата ни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
InLoveAndLonely ( преди 14 години )
"Първото нещо, което могат да направят хората, ако искат да бъдат еко-сексуални, е да имат по-малко деца или изобщо да нямат такива", казва Стефани Айрис Вайс, която не е раждала.господи ххахахаха нямам думи ! няма да разждам, защото памперсите замърсяват околната среда! :D
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
TanBan ( преди 14 години )
И мен много ядоса. Като не счита генетичния си материал за достатъчно ценен, да не се размножава. Аз мисля, че имам какво да дам на света с децата си, включително евентуални решения на глобални въпроси.И да си го кажем направо това, което някои от вас намекнаха: в икономическите интереси на някои индустриални гиганти не влиза оцеляването на планетата и хората (или поне глобалното почистване). Аз лично се отчаях и вече съм на мнение, че нищо не зависи само от мен.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
cosmic_vessy ( преди 14 години )
Да рециклираш чужди използвани секс играчки е мечтана професия!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 14 години )
Казвам смешно,а всъщност е жалко и досадно!Все ще се намери някой дето уж е защитник на някакви идеи,стига да не се налага той да ги прилага.А вие бихте ли заменили памперсите и дамските хигиенни материали с листа от растения или парцали може би???Аз НЕ!Просто е поредния опит на някой да привлече вниманието към себе си!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Stardust ( преди 14 години )
Чували ли сте за преподобният Томас Малтус - мрачният пророк на икономическия апокалипсис? Само дето той се е изказал още преди 1800 година и е далеч по-забавен от тази кукувица. Да не се морите да търсите, а аз - да не пиша - директно ви копвам от уикипедия :)Според него, ако не се ограничи, човечеството върви към демографска катастрофа, защото населението се увеличава в геометрична прогресия, докато средствата за изхранването му - в аритметична. Според него това, което държи населението под контрол са нещастия (войни, епидемии, глад и болести), морални ограничения и поквара (към които той включва убийства, предпазване от забременяване и хомосексуализъм).Обаче, черешката на сладкишчето - пичът се оженил и имал 3 деца :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Trinity333 ( преди 14 години )
Не знам кое ви се видя толкова смешно... Че се е поувлякла - да, че е разглезена западнячка - да, но проблемите са си реални, включително(да не казвам особено) и за популацията...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
deeps23 ( преди 14 години )
щом толкова я вълнува пренаселването на земята,да вземе да се махне тогава!тъкмо няма да й четем простотиите...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 14 години )
Много смешна статия! На По-безмислено творение не бях попадала скоро.Намерила жената как да изкара пари.Като пише глупости!А това с памперсите е направо разбиващо!Като виц звучи!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
keiti ( преди 14 години )
Avin, ne znae6 kolko si prava, no nai-lo6oto e, 4e svetut e pulen s miliardi tupi izobreteniq, naprimer vuzglavni4ki za lap-top, 4ervilo, pokazva6to dali na jenata i se pravi sex i t.n. s edinstvenata cel da se napravqt pari na gurba na prezadovolenite umstveno otslabnali potrebiteli. Istinata e, 4e ve4e po4ti nqma hora sus stoinostni idei, vseki se opitva da se pravi na interesen!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар