IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секс. Еко-секс

25 март 2010 09 36

Как да намалите "въглеродните отпечатъци" на любовния си живот

Калинките го умеят. Снимка: Dreamstime

Калинките го умеят. Снимка: Dreamstime

Последните няколко години думата „еко“ започна да се спряга все по-често.

С промяната на климатичните особености, замърсяването и постепеното увеличаване боря на човешкото население, еко-съобразният начин на живот се превърна в цяла нова философия, която привлича все повече и повече привърженици.

Всеки човек, който е поне малко съвестен и разумен, внимава как сортира отпадъците си, пести найлоновите пликчета и изхвърля боклука на обозначените за това места.

Когато времето е хубаво, този човек би могъл да отиде на работа с велосипед или пеша, вместо с автомобил, както и да използва рол-он дезодоранти, вместо такива във флакон.

Но ето, че хората съвсем са забравили за „екологизирането“ на една съществена част от живота си.

Но колко "зелен" е вашият сексуален живот?

Отговор на този въпрос можете да получите от наръчника "Еко-секс" на американската писателка Стефани Айрис Вайс.

Замисляли ли сте се за прекрасните рози за Свети Валентин и за екологичната цена, която трябва да се плати за отглеждането им или колко "въглеродни" мили струва транспортирането им от далечни земи?

А за използваните презервативи, които се изхвърлят в тоалетната и в крайна сметка се озовават в океана и го замърсяват?

"Ако мисълта за "зелени" забавления между чаршафите не е минала през ума ви, то вие сте "абсолютен еко-новобранец", твърди Стефани Айрис Вайс.

Писателката е направила всичко възможно, за да изведе спалнята в челните редици в борбата за спасяването на планетата.

Желаещите да се просветят "екологични новобранци" могат да почерпят идеи от наръчника й "Еко-секс", който излиза на пазара този месец.

"Винаги съм искала да напиша книга за секса. Аз съм силно отдадена на екологията и от 20 години съм вегетарианка. Открих ниша в пазара и не можах да повярвам, че никой не е писал по тази тема. Мисля, че е настъпил идеалният момент за екологичен секс. Хората започват да разбират, че и най-интимните им навици са свързани с дълбоката криза, в която се намираме", споделя 38-годишната Вайс.

От ръчно изработени секс-играчки (и сайтове, предлагащи рециклирането на старите, захранвани с батерии) до екологично бельо от бамбук и сайтове за запознанства за екологични бойци - целта на наръчника "Еко-секс" е да разкрие пред читателите как да намалят "въглеродните отпечатъци" на любовния си живот, като същевременно се забавляват.

Стефани Айрис Вайс споделя, че е изпробвала или проучила обстойно всяка препоръка в книгата си. Писателката например е разисквала с готвачи на сурова храна рецептите за екологични афродизиаци за двама.

Според нея идеалната първа еко-среща е разходка с велосипеди.

Вайс освен това препоръчва използването на латексови матраци, но предупреждава, че те не "отскачат" така добре, като тези с пружини или синтетична пяна.

Авторката на наръчника за екологичен секс е открила редица натурални или органични козметични продукти, биоразграждащи се латексови презервативи и подходящи бижута, защото според нея нито диамантите, нито златото са най-добрите приятели на всяка уважаваща себе си еко-дама.

Колкото до цветята за любимата жена - истински загриженият за планетата еко-джентълмен ще ги отгледа в задния двор на къщата си или ще ги купи от най-близкия пазар, където се предлагат екологични продукти.

"Някои хора със сигурност ще си правят шеги с идеята за екологичния секс. Очаквам това", казва Стефани Айрис Вайс.

Писателката обаче настоява, че съобразените с околната среда интимни ласки в никакъв случай няма да бъдат скучни.

"Не е необходимо да сте някакво хипи от 60-те , за да влагате страст както в леглото, така и в опазването на Майката Земя", казва Вайс.

Въпреки всички забавни заместители на важни аксесоари в екологичната любовна игра - като например използването на "добрата стара сода" вместо наблъсканите с химикали избелващи средства за зъби -наръчникът "Еко-секс" има и своята сериозна страна.

Според прогнозите на ООН до 2040 г. населението на планетата ще достигне девет милиарда души, които дишат кислород и отделят въглерод.

"Първото нещо, което могат да направят хората, ако искат да бъдат еко-сексуални, е да имат по-малко деца или изобщо да нямат такива", казва Стефани Айрис Вайс, която не е раждала.

"Ако това ви се струва възмутително, само помислите за това, че 90 процента от продаваните всяка година памперси в крайна сметка се озовават в сметищата. Или за това, че"въглеродните отпечатъци" на всеки допълнителен човек надвишават тези на всички енергоспестяващи крушки, които сте поставили в дома си.

Аз мисля, че проблемът с пренаселването е сериозен и трябва да се разисква", казва писателката.

КоментариКоментари

Avin ( преди 14 години )
..четох го това, пак се го четох иии..не мога! истински ме ядоса!!ужасно ме дразняат такива псевдоидеи.."ЕКО"??!, породени от свръхзадоволяване, свръхкомфорт и префиненост, които просто те отдалечават безнадеждно от живота. защото хората по земята измират с милиони от най-обикновени болести, умират защото нямат...вода питайна, нямат троха хляб, а тази *** написала цяла книга как да правим..еко секс..!!!!!!!!!!!!и как никой не й е казал, че сме пренаселени, ама не ние, в западния свят, където тендециите в раждаемостта устойчиво водят само надолу, а именно в най-бедния свят (или развиващ се). хайде да проповядва идеите си за еко секс в комабоджа, или някой южен щат на индия или някъде в северен китай..гадост.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
keiti ( преди 14 години )
Jeno, za6to se mori6 s lateskovi matraci i eko bijuta... Ima tolkova hubavi gorski polqnki, kudeto sexut 6te bude 1000 po-ekologi4en ot tvoite 6turotii;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар