IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любов без секс - (не)възможен сценарий

30 септември 2005 13 49

Любов без секс - (не)възможен сценарий

Има двойки, които съзнателно забавят или изобщо спират сексуалните си взаимоотношения. Явлението все по-често срещано, обяснява френският сексолог Ален Ерил пред списание Aufeminin.

Какво кара определени двойки да се лишат съзнателно от сексуални преживявания?

Оказва се, че двойките, които решават да живеят с по-малко или изобщо без да правят любов, са много повече от колкото предполагате. От социологическа гледна точка това са нов вид междуличностни отношения, при които двойката „подписват“ нов вид брачен договор.

Най-често тези хора са били с нормална сексуалност в продължение на години, но в даден момент са изправени пред раздяла. Те решават да продължат да живеят заедно, за да се грижат за децата, но зачеркват интимните си отношения.

Човек би помислил, че такива взаимоотношения не могат да продължат дълго, но има случаи, в които това положение продължава с години, без да пречи на някоя от страните.

Продължава ли да съществува двойката когато няма секс?

Прието е, че сексът е двигател на любовната връзка, но това е много общо казано. Има хора, които приемат нещата по различен начин и твърдят, че са щастливи. Някои хора успяват да намерят равновесието помежду си при много редки интимни моменти, дори при липсата им. Един от моите пациенти, който беше взел решение да живее така с половинката си, е женен от 25 години.

Има ли и млади двойки, които се отказват доброволно от интимни ласки?

Да, има и такива. Най-често това са млади хора, които са твърдо решени да се издигнат в професионалната си сфера и оставят интимния си живот на заден план във важни за кариерата им моменти, за да дадат най-доброто от себе си.

Това са хора, които смятат, че сексът не е най-важното нещо на света. Същите подбуди имат и хора, които се обвързват на базата на приятелство. Те живеят заедно, разменят си ласки, но почти без да правят любов, защото тази страна от отношенията им не ги засяга.

А има ли случаи, в които двойките правят секс по-рядко, за да го правят по-добре?

Някои двойки прибягват до тази „схема“, когато желанието им един към друг е намаляло. Те започват да правят секс по-рядко, за да запазят удоволствието от близостта си.

Но все пак, ако няма никакви интимни отношения, това не заплашва ли съществуването на самата двойка?

Ако решението е взето съзнателно и от двамата, напротив. Понякога това се оказва единствения начин да се спасят отношенията между двама души. Все пак аз, като сексолог, смятам, че сексът е в основата на живота ни, дори е „импулсът ни за живот“. За това съм на мнение, че връзка, в който секса липсва, е непълноценна.

Дори въздържанието да се приема доброволно, то при всички случаи дава някакво отражение в подсъзнанието. Ако периодът продължи прекалено дълго, може да се стигне дори до депресия.

Какво бихте посъветвали двойките, които са се отказали от секса?

Смятам, че прекъсването на половия живот трябва да е за определено време, след което нормалните взаимоотношения да се възстановят. Ако са по-редки, трябва да са много стойности, за да е пълноценен животът на двойката.

КоментариКоментари