IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В чест на Краля

3 октомври 2011 10 38

Всичко за проекта „Петър Станимиров, вдъхновен от Стивън Кинг“

Корица: ИК Изток-Запад

Корица: ИК Изток-Запад

Всеки, чието детство по някакъв начин е белязано от думички като „преход", „промени", „инфлация", „приватизация" и всякакви от този род, ги познава и обича: кралят Стивън Кинг и неговия илюстратор Петър Станимиров.

За първия едва ли е нужно да говорим. Колкото се отнася до втория, той любим артист не на едно, а на цели три поколения.

Още през 80-те рисунките на Петър Станимиров си спечелиха любовта на читателите и феновете на комиксите в любимото сп. „Дъга".

През следващото десетилетие, кориците и илюстрациите, които той създаде, вдъхновен от творчеството на бестселъровия цар на ужаса, направиха името му разпознаваемо сред почитателите на жанровата литература.

След 1995 г. Станимиров записа името си като издател и оформител на множество книги-игри в „Мега", а след 2000 г. – като арт-директор и концептуален дизайнер на компютърни игри.

А какво се случва в момента?

Проектът „Петър Станимиров, вдъхновен от Стивън Кинг", който акцентира върху „Кинговия период" на художника и представя изложба от около 30 експоната – картини, нарисувани и обработени дигитално от Станимиров.

Някои от рисунките му са изключително разпознаваеми дори днес, други ще са изненада за публиката, тъй като са съвсем нови.

Датите на проекта не са случайни – откриването на изложбата (21 септември) бе едно своеобразно празнуване на рождения ден на Кинг, а краят ще бъде напълно тематично белязан от деня Хелоуин – на Вси Светии (31 октомври).

Освен чрез картините, посетителите на изложбата (която може да видите в Американския център на площад "Славейков" №4А) ще могат да се потопят в света на кошмарите и съновиденията на Стивън Кинг и Петър Станимиров чрез разнообразни събития: безплатни прожекции на екранизации по произведения на Краля.

Филми ще се прожектират всеки четвъртък от месец октомври, като през уикендите феновете на Кинг ще имат възможността да се срещнат с Петър Станимиров, както и с преводачи и издатели, чиято дейност е свързана с представянето на творчеството на Кинг у нас.

Всеки посетител ще има шанс да спечели една от многото награди, специално подбрани от автора и организаторите.

Изложбата ще бъде съпроводена от издаването на луксозен двуезичен (на английски и български език) колекционерски албум с картините на Станимиров, част от които може да разгледате в галерията горе.

Ако проектът, и особено филмовата част са ви заинтригували, може да хвърлите един поглед на прожекциите и датите на случването им:

"Мизъри" (1990) - 6 октомври 2011, 18:00 часа

"Стой до мен" (1986) - 13 октомври 2011, 18:00 часа

"Зеленият път" (1999) - 20 октомври 2011, 18:00 часа

"Сиянието" (1980) - 27 октомври 201, 18:00 часа

Автор - снимка

КоментариКоментари

Abraham ( преди 12 години )
smehuranka ( преди 12 години )
само не написахте къде ще се състои изложбата :(
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар