IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилото 5:1 за здрава и успешна връзка

10 юли 2022 21 00

Вие следвате ли го?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Няма как връзките през цялото време да вървят гладко и безпроблемно, но не трябва и да се успокоявате, че споровете и кавгите са здравословна част от ежедневието ви. Предизвикателствата в едно партньорство често се представят в романтична светлина във филми и лъскави публикации в социалните медии, но истината е, че връзките не трябва да са трудни през цялото време – или дори през повечето време.

Психолози са идентифицирали точно колко време двойките в здрави отношения са склонни да прекарват в спорове, съпоставени с това колко време прекарват в мир и любов. Съотношението е доста показателно.

Магическото съотношение за здрава връзка

През 70-те и 80-те години психолозите д-р Джон Готман и д-р Робърт Левенсън, провели изследвания, изучаващи начина, по който двойките взаимодействат помежду си и как се развиват отношенията им в продължение на няколко години. Въз основа на своите открития, Готман идентифицира това, което той нарича „магическо съотношение 5:1“ за успех на връзката: двойките, които продължават да имат щастливи, дълготрайни връзки, имат около пет положителни взаимодействия или чувства за всяко едно отрицателно взаимодействие или чувство в даден момент на конфликт.

Положителните взаимодействия могат да включват показване на привързаност, съвместен смях, споделяне на физическо докосване и просто моменти, когато обикновено се оценявате и харесвате един друг. Отрицателните взаимодействия могат да включват моменти на критика, презрение, напрежение, негодувание, стрес относно бъдещето на връзката и подобни.

Можете също да мислите за това вълшебно съотношение 5:1 като за нещо като банкова сметка за любов, казва брачният терапевт Линда Карол, LMFT. Положителните взаимодействия запълват банковата сметка, докато отрицателните я изчерпват.

Изследването на Готман е установило, че двойките, които имат по-ниско от 5:1 съотношение между отрицателни и положителни взаимодействия (като съотношение 1:1, например), са по-склонни да се разведат в рамките на няколко години. И важното е, че това съотношение 5:1 е специфично за периодите на конфликт. Извън конфликта съотношението между положителните и отрицателните взаимодействия в успешните взаимоотношения всъщност достига 20:1, според Готман. Това са 20 положителни взаимодействия за всяко отрицателно взаимодействие.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари