IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо гушкането след секс е толкова важно за връзката ви?

16 март 2024 20 30

Разберете защо не трябва да пропускате проявата на привързаност след полов акт

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Проявата на привързаност след секс включва гушкане, галене или участие в интимен разговор. Изразяването на привързаност след полов акт е свързано с по-голямо сексуално удовлетворение, както и по-голямо задоволство от връзката като цяло. Периодът непосредствено след партньорския секс може да бъде оптимално време за задълбочаване на интимните отношения.

Какво правите след секс? Някои хора обичат да се гушкат, докато други може да заспят, трети проверяват телефоните си или стават, за да си вземат нещо за ядене или пиене. Всъщност има ли значение това, което правите след секс? Изследванията показват, че има, поне когато сексът се случва между партньори в сериозна връзка.

Всъщност, колкото повече двойките се гушкат или по друг начин изразяват обич или интимност след секс, толкова по-щастливи са те. Резултатите от набор от проучвания, публикувани в Archives of Sexual Behavior, подкрепят тази идея.

Какво е привързаност след секс?

Постсексуална привързаност“ се отнася до съзвездие от нежни изрази, възникващи след партньорски секс, които са физически или вербални. Това може да включва например неща като галене, гушкане, чесане и др. Може също да включва участие в интимен разговор.

Като цяло, много открития сочат, че периодът непосредствено след секса е критичен момент за задълбочаване на връзката с партньора. За двойки, които искат да поддържат силни сексуални и интимни връзки, съсредоточаването върху постсексуалните изрази на обич просто може да им даде тласък.

Гушкането след секс може да има безброй психически и физически ползи. Точно като класическото прегръщане, сгушването до партньора повишава производството на окситоцин в тялото, известен още като хормон на любовта. Неговата секреция също се увеличава по време на оргазъм и допринася много за подобряване на настроението и укрепване на връзката между партньорите.

А ето и кои са основните 4 ползи от гушкането след секс:

1. Ниски нива на стрес

Стресът се превърна в неизбежна част от ежедневието ни. Хроничният стрес обаче е нещо, което трябва да се опитаме да управляваме, тъй като може да има вредно въздействие върху здравето ни. За щастие, гушкането с партньора след секс може да освободи окситоцин, който намалява нивата на стрес. Изследване, публикувано в Biological Sciences, твърди, че освобождаването на окситоцин в тялото може да понижи нивата на хормона на стреса, кортизол. Друго проучване, публикувано в списанието Association for Psychological Science, разкрива, че окситоцинът може да помогне за облекчаване на симптомите на тревожност. Така че, ако се борите с някой от тях, време ви е за повече постсексуална привързаност с половинката.

2. Подобрява имунната система

Освен окситоцина, гушкането насърчава тялото да стимулира серотонин и допамин. След като това се случи, и трите хормона работят в унисон, за да предпазят тялото от вредни инфекции, като по този начин подсилват имунната ви система. Окситоцинът подпомага функционирането на клетките на тялото, отговорни за регулирането на имунната система.

3. Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Прегръдките и гушкането могат да понижат кръвното налягане, което от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания. Проучване, открито в списание Biological Psychology, заключава, че редовното гушкане след секс с партньора ви може да помогне за контролиране на нивата на кръвното налягане. В експеримент, проведен върху 59 жени преди менопауза, е проверено кръвното им налягане преди и след прегръщане на партньорите им. Експериментът разкрива не само значително намаляване на кръвното налягане, но и подчертани високи нива на окситоцин в организма.

4. Укрепва емоционалната връзка между партньорите

Гушкането след секс е също толкова полезно, колкото и сексът с партньора ви. Както споменахме по-горе, гушкането насърчава отделянето на окситоцин, известен също като „хормона на свързване“ в тялото, който насърчава силната връзка между партньорите. Ако искате да запазите здравето и радостта във връзката си, трябва да се гушкате повече. След секса е времето, когато и двамата партньори са изключително уязвими и физическата близост, споделена през този период, може да има положително въздействие върху връзката ви.

За още новини от света на отношенията и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари