IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхове, които са нормални при една нова връзка

29 януари 2018 16 20

Вижте Топ 7 на страховете и съмненията

Снимка: Istock

Снимка: Istock

След като премине първоначалният момент в едно партньорство и всичко започва да се нарежда, дори най-съвместимите двойки вероятно ще имат случаи на съмнения. И за щастие много от тревогите в една нова връзка са напълно нормални.

Това, което повечето хора забравят е, че напасването с човека до вас може да отнеме известно време. И в едно съжителство има и плюсове, и минуси.

Сексоложката Ирен Фех отбелязва пред Elite Daily, че „новите връзки са вълнуващи, но също са и страшни за повечето хора“. Вашите предишни преживявания също имат някакво влияние върху страховете и тревогите в настоящето.

Ето и кои са най-често срещаните притеснения в една нова връзка и как открито да говорите за тях, за да поставите солидна основа за бъдещето.

1. Нещата няма да проработят

Новите взаимоотношения имат голям потенциал да носят любов и радост, тъй като те носят риска от отхвърляне, болка и уязвимост, обяснява Фех. Да се страхуваш, че нещата няма да се получат, както вероятно се е случвало в миналото, е напълно рационално мислене – този риск идва с всяка една връзка. Но истината е, че не сте същите, каквито сте били в миналото. Всеки, който е преживял болка, има известно лично израстване. И вашето минало със сигурност не трябва да диктува вашето бъдеще.

2. Вашият партньор е твърде добър, за да е вярно

Според Фех, когато се опитвате да градите нови отношения, е важно първо да определите дали вашите страхове са „страхове отвътре“ или „страхове, които се коренят в това, което вече се случва във връзката“. Например, мислейки, че партньорът ви изглежда прекалено перфектен и трябва да има нещо нередно в това, вероятно ще започнат съмненията дали въобще заслужавате такава връзка. Но ако страхът ви е, че вашето гадже изглежда незаинтересован и се оглежда за друга, този страх е свързан с поведението на партньора. И е необходимо да говорите за това.

3. Вие не сте достатъчен като партньор

Чувството, че звучи невероятно вашият нов приятел да бъде щастлив с вас е друг пример за страх, който може да произтича от вашето собствено самочувствие. Бъдете съпричастни към себе си и вярвайте, че сте достатъчни за партньора си, казва Фех. Ако обаче този страх произтича от нещо извън вас – например вашият партньор флиртува, отсъства и дава поводи за този страх, тогава Фех съветва да седнете и да поговорите с него за притесненията ви.

4. Ще напусне като види истинското ми аз

Всички знаем, че през първите няколко месеца от всяка нова връзка и двамата показват най-доброто си поведение. Но естествено, когато се чувстваме по-комфортно с другия човек, започваме да се отпускаме. Неминуемо някои от нашите толкова невероятни качества започват да се промъкват през пукнатините. Появява се истинското аз. И ако имате проблеми и страхове, след като сте се разкрили – просто не е точният човек за вас.

5. Той наистина не ме обича

Всички искаме да бъдем обичани безусловно – това е най-върховото изживяване за всеки човек. Ако този страх не е базиран на поведението на партньора, трябва да поработите над себе си. И споделяйте, няма да изглеждате в никакъв случай смешно, бъдете сигурни, че подобен страх може да има и вашето гадже.

От друга страна, ако се страхувате, че не сте обичани, и това е в отговор на негативното поведение на човека до вас – не се колебайте да споделите с него притесненията си. „Говоренето за този страх на ранен етап от връзката е от решаващо значение, обяснява Фех. Освен предотвратяването на натрупването на напрежение, говоренето и загрижеността помага на двамата да разберат това, което е важно за тях, какво ценят и какви са границите.

6. Ти не го обичаш

Понякога се чувствате влюбени в някого от първия ден. Но в повечето случаи това е само прикрито желание, тъй като истинската любов обикновено се развива по-дълго време. Имайте предвид, че първоначалните фойерверки могат да отминат. Това не означава, че няма да се влюбите в този човек, а че влизате в тази връзка с по-замаяна глава. И може да се появят съмненията, че той или тя не е за вас. Всеки, който е минал фазата на медения месец, ще ви каже, че първоначалната химия не е същата.

7. Връзката не може да бъде такава, каквато вие искате

Нека предположим – всичко, което сте искали през последните няколко месеца, е да срещнете някой невероятен човек. И когато това се случи започват съмненията дали всъщност искате връзка с него? Напълно нормално е да искаме това, което нямаме. Когато сте били сингъл, една връзка изглежда най-хубавото в света. Но когато вече сте заедно, започвате да копнеете за свободата, която сте имали. В крайна сметка е важно да отделите известно време за себе си и наистина да помислите за това, което искате. Тези притеснения са съвсем нормални, но когато сте наясно със себе си – бъдете честни и с партньора.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари