IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият чернокож модел на „Vogue“ иска промени в структурата на списанието

21 юни 2020 18 00

Бевърли Джонсън с молба към Ана Уинтур

Снимка: БГНЕС

Бевърли Джонсън настоява за промяна в модната индустрия. Тя пише история през 1974 година като първата чернокожа жена, която застава на корицата на списание „Vogue“. Джонсън пише в статия за „Washington Post“, че се е надявала този момент да промени нещата в индустрията, но това така и не се случило.

Според нея, расовото неравенство и дискриминацията продължават и в наши дни и са се превърнали в „най-грозната страна“ на този бизнес. Джонсън разкрива, че много пъти е била порицавана, когато е искала чернокожи фотографи, гримьори или фризьори. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ️️Julien Baulu (@julienbaulu) on

Бевърли, която вече е на 67 години, споделя, че расата все още играе ключова роля за приемането на хора в елитните ешелони на модната индустрия. Освен това звездата казва, че дори когато хора като Бионсе са в състояние да се застъпят за афроамериканската общност и да поискат равенство, това често се оказва само една лека искра, която обаче не може да запали огъня на промяната.

Моделът отбелязва, че след като фотографът Тайлър Мичъл се превръща в първия чернокож фотограф в 125-годишната история на списанието, не е имало други афроамериканци, които да снимат за „Vogue“. Джонсън смята, че Ана Уинтур е най-могъщата личност в модата, която заедно със своите колеги могат да направят промяната, която ще създаде равенство за всички раси.

Освен това Бевърли представи нова приемна политика, която обяснява по следния начин: „Предлагам правило, което да задължава интервюирането на кандидати от различни раси за една и съща длъжност“, пише тя. Джонсън иска правилото да носи нейното име и ще изисква най-малко двама чернокожи професионалисти да бъдат интервюирани за по-влиятелни позиции в модата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEVERLY JOHNSON (@iambeverlyjohnson) on

Тя обаче не е единствената, която иска равни права на модния подиум. Миналата седмица Джоан Смолс критикува компании, които твърдят, че приемат многообразието и всеобхватността, но все още не се застъпват за правата на афроамериканците. 

„Тази индустрия, която обичам, печели от нас, но никога не ни е считала за равни. Това трябва да спре сега. Сега е време модата да се изправи и да покаже своята солидарност“, казва Смолс.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Anonimen 2 ( преди 3 години )