IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анджелина Джоли, Брад Пит – кои звезди направиха дарения за афроамерикански организации?

16 юни 2020 14 30

Протестите в САЩ продължават

Снимка: БГНЕС

Убийството на Джордж Флойд предизвика вълна от протести в цяла Америка. 46-годишният афроамериканец беше задушен от бял полицай по време на арест в Минеаполис. Служителят на реда е коленичил върху врата на арестанта в продължение на 8 минути, през които Флойд на няколко пъти казва, че не може да диша и иска да бъде пуснат.

Останалите трима полицаи, които също са били на мястото на събитието, не са направили нищо, за да премахнат колегата си от врата на чернокожия мъж. Видео с убийството се появи в интернет и буквално взриви социалните мрежи. Само няколко часа по-късно протестите започнаха и всеки ден ставаха все по-многобройни и заляха всички 50 щата. 

Повечето от шествията преминаваха мирно, но имаше и хора, които се възползваха от ситуацията и грабеха скъпи магазини или хранителни хипермаркети. Много от звездите подкрепиха мирните протести и дори се включиха в тях. На улицата излязоха Кара Делевин, Дженифър Лопес и Алекс Родригес, Бруклин Бекъм, Мадона, Софи Търнър и Джо Джонас, Ариана Гранде, Холзи, Емили Ратайковски и още много други.

Други известни личности, които не успяха физически да присъстват на шествията, изразиха своята подкрепа чрез социалните мрежи или с дарения към различни афроамерикански организации, грижещи се за равноправието и справедливостта за всички. Звездите насърчиха феновете си да последват примера им и да дарят каквото могат на инициативите. 

Брад Пит

Според „The Mirror“ актьорът е повторил дарението на Дженифър Анистън и е отделил 1 млн. долара за организацията „Color of Change“.

Кание Уест

След като получи голяма доза критики, че подкрепя Доналд Тръмп, Уест реши да дари 2 млн. долара на семейството на Джордж Флойд, както и на това на Ахмад Арбери и Бреона Тейлър, които също са убити без причина. Освен това рапърът създаде и колежански фонд за дъщерята на Флойд, Джиана, която е на 6 години.

Анджелина Джоли

Актрисата дари 200 хиляди долара на правния отдел на организацията „NAACP“. 

Джон Леджънд и Криси Тейгън

Тейгън беше една от първите, които започнаха финансово да подкрепят протестите. Тя отдели 200 хиляди долара, за да плати гаранциите на всички, които са били задържани по време на мирните шествия. Леджънд пък обяви, че той и съпругата му ще дарят средства на три различни организации – „The Bail Project“, „The National Lawyars Guild“ и „Movement For Black Lives“. 

Елън Дедженеръс

Водещата заяви, че ще дари на правния отдел на „NAACP“, на движението „Black Lives Matter“ и на организацията „ACLU“. Тя също така отделя средства и за фонд, създаден на името на Джордж Флойд. 

Лейди Гага

Изпълнителката е избрала да дари на 10 различни организации, които се грижат за правата и свободите на афроамериканците по света.

Райън Рейнолдс и Блейк Лайвли

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ryan Reynolds (@vancityreynolds) on

Двойката публикува общо съобщение в Instagram, с което обявиха, че даряват 200 хиляди долара на правния отдел на „NAACP“. 

Леонардо ди Каприо

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

Актьорът сподели, че дарява на организациите „Color of Change“, „Fair Fight Action“, „NAACP“ и „Equal Justice Initiative“. Той помоли феновете си да последват примера му, да научат за организациите и да дарят средства.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Charlesstash ( преди 1 година )