IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Чарлз критикувал принцеса Даяна заради годежната ѝ рокля

15 февруари 2021 18 00

„Нали няма да носиш черно тази вечер?“, попитал синът на кралицата

Снимка: Getty

Бракът между принцеса Даяна и принц Чарлз е един от най-трагичните в съвременната история на света. Двамата имат 13 години разлика помежду си, като се запознават, когато Даяна е само на 18 години. Започват връзка и не след дълго синът на кралицата прави предложение за брак, което е прието веднага.

Това, което се случва зад затворените врати на двореца обаче е съвсем различно от представеното навън. Докато пред камерите Даяна и Чарлз твърдят, че са влюбени и нямат търпение да станат семейство, то у дома двамата почти не си говорят, нямат общи занимания, а принцът на Уелс иска да живее не с бъдещата си съпруга, а с Камила Паркър Боулс. Те постоянно говорят по телефона, като това притеснява Даяна и я кара да изпада в депресивни състояния.

И за да стане кошмарът още по-голям, принцесата на Уелс твърдеше, че именно съпругът ѝ я е тласнал към булимията. Това се случва, когато един ден той сложил ръка на кръста ѝ и казал, че Даяна е малко пълничка. Сега става ясно, че Чарлз е направил още един неприемлив коментар и то в нощта на първото им събитие като сгодена двойка.

Даяна Getty

Снимка: Getty

Даяна говори за този инцидент в тайните интервюта, които са използвани за създаването на книгата „Даяна: Нейната истинска история“ от автора Анрю Мортън. Разговорът се е случил преди кралската двойка да присъства на благотворително събитие в помощ на Кралската опера на 9 март 1981 година.

„Помня, че влязох в офиса при бъдещия си съпруг и той веднага ми каза: „Не мислиш да ходиш с тази рокля, нали?“. Тогава аз отговорих: „Напротив“. Тогава той заяви: „Но тя е черна! Само хората, които са тъжни носят черно!“, спомня си Даяна.

Членовете на британското кралско семейство трябва да спазват определени модни правила и протоколи, в които е записано, че черният цвят се носи само на погребения. Все пак принцеса Даяна често нарушаваше това и се появяваше на официални събития с черни тоалети. „Смятах, че роклята беше идеална, защото момичетата на моята възраст носеха такива. Не се замислих, че хората ме гледаха като принцеса“, обяснява Даяна в записите.

Даяна Getty

Снимка: Getty

Черната сатенена рокля, която веднага хвана окото на публиката, била дело на британското дизайнерско дуо Елизабет и Дейвид Еманюел, които създават и прекрасната булчинска рокля на принцесата през 1981 година. Елизабет Еманюел казва пред британския Vogue, че черната рокля е белязала повратен момент за Даяна, превръщайки я от тийнейджърка в публична личност. „Станахме свидетели на раждането на една модна икона“, казва тя. Елизабет добавя, че никога не са мислили дали роклята е подходяща за повода, а само това, че е изглеждала прекрасно върху Даяна.

На записите принцесата говори за това колко поразително е било първото ѝ събитие и колко непознати са били тези кралски обичаи. „Това беше ужасно изживяване. Не знаех дали да изляза първа през вратата. Не знаех дали чантата трябва да е в лявата или в дясната ръка. Бях ужасена и мислите ми бяха навсякъде“, казва Даяна пред Мортън.

Малко по-късно една друга черна рокля се превръща в културен феномен. Така наречената „отмъстителна рокля“, която Даяна носи по време на благотворителна гала на Vanity Fair през 1994 година става един от най-разпознаваемите ѝ тоалети. Тя носи дизайн на Christina Stambolian в същата вечер, когато принц Чарлз публично признава, че ѝ е изневерявал многократно.

Даяна Getty

Снимка: Getty

Роклята се противопоставяше на кралските правила по много начини, но цветът показваше, че Даяна вече не се облича за съпруга си, нито пък търси одобрението на кралското семейство.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари