IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забрадката: Най-неочакваната модна тенденция за 2021

28 март 2021 21 00

Готови ли сте да носите такъв аксесоар?

Istock

Едва ли някой е очаквал забрадката да се превърне в модна тенденция в съвременния свят. Оказва се обаче, че топдизайнерите и модните къщи лансират точно този ретро аксесоар и то в познатия руски стил „бабушка“. „Бабушка“ в случая на руски се има предвид кърпа за глава, вързана под брадичката.

Факт е, че дори кралица Елизабет II обича да носи този тип забрадка. Но едва ли някой е предполагал, че ще видим тези шалове, спретнато увити около главата на моделите по модните подиуми в Лондон, Милано и Париж. Модни топбрандове като Paco Rabanne, Dior, Versace, Max Mara и др. включиха забрадката в своите последни модни колекции.

За да сме наясно, тук наистина става въпрос за онези шарени кърпи и/или шалове, които се слагат като забрадки и досега се носеха предимно от бабите, когато бяхме малки.

Въпросната забрадка е характерна най-вече за православната и източноевропейската култура. Носи се както по традиция, така и от практичност. Много възрастни жени носят забрадка, за да не пречи косата им на ежедневните им дейности и най-вече на работата им. Други я носят вместо шапка, като забрадката предпазва главата им, както от студа и вятъра, така и от слънцето. В украинската култура забрадката е използвана за обозначаване на променящия се социален статус на жената, когато тя вече се е омъжила.

Всъщност различни видове забрадки се носят от хиляди години и то в много култури. Те са символ както на семейно положение, така и на религиозна принадлежност. Практичността на забрадката е причината тя да се превърне в изключително популярен аксесоар през 50-те и 60-те години на миналия век.

Джаки Кенеди е една от култовите исторически личности, която носеше стилна забрадка от плата на роклята или костюма си, в комбинация с големи слънчеви очила.

И така, въпросната забрадка в класическия ѝ стил „бабушка“ се завръща и ще бъде актуална особено през сезон есен/ зима '21.

Вероятно нейната визия на сериозност и смиреност, резонира със света, който през изминалата година претърпя глобална травма покрай пандемията от ковид-19.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

whatever ( преди 3 години )
Мдааа, скоро и бурката ще стане 'моден' аксесоар.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар