IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Айрис Апфел на 100: Аз съм най-възрастният тийнейджър

1 септември 2021 08 30

Модната икона отпразнува рожден ден на 29 август

Снимка: Getty Images

Модната икона Айрис Апфел, която навърши 100 години през август, е живото доказателство, че си толкова стар, колкото се чувстваш. 

"Всичко около навършването на 100 години е чудесно, но наистина вярвам, че все още съм най-старият тийнейджър на света", шегува се тя пред InStyle. Тайната за нейното младежко мислене? Равни части от страст и амбиция. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

След като основава текстилната фабрика Old World Weavers през 1950 година заедно с вече покойния си съпруг Карл, Апфел работи десетилетия наред като интериорен дизайнер, като дори помага за реставрирането и декорирането на проекти в Белия дом по времето на девет различни президенти. Въпреки че винаги е имала неповторим стил и око за мода, индустрията не я търси дълго време. 

"Първият ми голям ангажимент дойде, когато бях на 84 години, затова, колкото и клишарано да звучи, възрастта е просто число за мен. Но страстта ми към проектите и влагането на сърце и душа в тях, ме поддържа млада. Затова никога няма да спра да работя"

През 90-те си години Апфел подписва договор с модната агенция IMG, пуска на пазара автобиографична книга за оцветяване и свой мемоар, както и стартира модна колекция с HSN и колекция за дома с Gradin Road. Сега, за да отбележи 100-ия си рожден ден, Айрис си партнира с компанията Zenni, за да създаде единствени по рода си очила, като в колекцията ще бъдат включени цветни модели с големи рамки, които са се превърнали в запазена марка на модната икона. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Пред InStyle Апфел споделя, че това, което я прави една от най-уверените жени в света, е вярата в себе си и универсалния й стил. "Вярвам в старата поговорка, че ще се провалиш единствено, ако не опиташ", категорична е тя. Допълва, че рискуването винаги изисква самоувереност, но често се превръща в най-доброто решение, което човек може да вземе. 

Айрис споделя, че новата й колекция очила е направена за хора, които искат да се различават от тълпата. "Надявам се това да вдъхнови всеки да повярва в себе си, да поеме рискове и да се забавлява. Не съм пестила цветове, като ред и тюркоазено, и има доста рамки, които ви гарантирам, че ще се забележат", казва иконата. Според нея, очилата й позволяват на човек да изрази себе си и индивидуалността си, показвайки на света, че иска да живее по свой собствен начин. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Това, което вдъхновява креативността на Апфел, е постоянното й пътуване из света. "В дизайните ми ще намерите любовта ми към архитектурата, декора, ярките цветове и смелите щампи. Ще видите дори дизайнерски мотиви, извлечени от съкровищата, които съм събрала по базарите от цял свят", казва тя. Допълва, че продължава да търси творческото вдъхновение, защото това я поддържа свежа и забавна и по този начин помага за създаването на уникални колекции. 

"Стилът не е относно харченето на пари. Не е относно това какво или кого носиш, а как се чувстваш, когато носиш нещо. Не се страхувайте да бъдете смели и да пробвате нещо ново. Също така, един тоалет не е завършен без отличителен аксесоар, който да показва вашия характер"

Това е съветът, който Апфел би дала на всеки свой фен. Тя допълва, че колкото по-светъл и по-голям е аксесоарът, толкова по-добре. Никак не се учудваме от тези думи, тъй като Айрис е известна със своя електичен и смел външен вид, залагайки на тоалети в якри цветове.

И, ако си мислите, че на 100 години модната икона мисли да се пенсионира, жестоко се лъжете. Апфел споделя пред InStyle, че няма намерение да забавя темпото и постоянно търси нови начини, по които да изрази личния си стил, да се подобрява и да атакува нови възможности. "Тази година започнах нови партньорства, за да мога да споделя стила си с други хора. Обмислям да предизвиквам себе си и да отварям нови врати в следващите години!". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Най-голямата й гордост е, че е останала вярна на себе си и е избрала да следва собствения си стил. "Горда съм с кариерата и всичко, което съм постигнала, особено през 90-те си години. Вълнувам се от нещата, които бъдещето ми е подготвило", казва Апфел. 

На нас не ни остава нищо друго освен да пожелаем Честит рожден ден на Айрис Апфел и да се надяваме като пораснем да станем като нея. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари