IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модната икона Айрис Апфел стана на 99 години

3 септември 2020 08 30

Тя отпразнува рождения си ден със стил

Снимка: БГНЕС

99 години. На толкова стана модната икона Айрис Апфел преди няколко дни. Позната с електичен и смел външен вид, тя е призната от мнози като един от първите хора, които създават това, което днес наричаме личен стил. Нейното мото е "Повечето е повече, а по-малкото е скучно". 

На 28 август Апфел публикува снимка, с която отбеляза рождения си ден. На нея тя е заобиколена от плюшени играчки, а над главата й гордо са окачени цифрите 99. Модната дизайнерка е облечена в тъмнозелена рокля, допълена от множество огърличи и гривни и едни големи кръгли очила. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

"Старияте ми пясъчен часовеник се справя доста добре... Пясъкът си тече, а днес отброи 90+9. Честит рожден ден на мен, пожелавам си щастие. Благодаря, че оцелях през тази ужасна година", пише Айрис. 

Айрис Апфел се ражда в Ню Йорк на 29 август 1921 година и често прекарва времето с дядо си в Бруклин. Именно там се ражда любовта й към тъканите, тъй като в къщата на баба й и дядо й има огромно количество платове, които са били използвани за шиенето на дрехи за благотворителност. Апфел понякога е взимала остатъците от платовете, занасяла ги е вкъщи и си е играела с тях.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

"Бях обсебена от платовете, от цветовете и моделите. Прекарват цели следобеди, забавлявайки се с тях", пише тя в автобиографичната си книга, излязла през 2018 година. Добавя, че именно тази игра я кара да помисли за кариера в модния бизнес. Според нея, човек трябва да бъде оригинален, но не толкова много, че да го помислят за луд. 

"Трябва да бъдеш себе си, да познаваш себе си. Не следвай тенденциите. Трябва да се научиш да поемаш рискове".

През 1950 година, заедно със съпруга си Карл Апфел, с когото са заедно цели 96 години, Айрис основава компанията за производство на тъкани "Old World Weavers". Оттам нататък двойката започва да осигурява платове за Държавния департамент, Белия Дом и Музея на изкуствата "Метрополитън". Работят заедно с Грета Гарбо и Джаки Кенеди. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

Международната слава на Айрис се създава, когато "Метрополитън" представя нейн експонат, който подчертава ярко оцветените й дрехи, големите й очила и многото бижута. Изложбата, в която участва Апфел, се провежда през 2005-2006 година, когато тя е на 84 години. Оттогава тя става известна с приноса си в света на модата и дългогодишната й любов към Карл. 

През 2018 година тя се сдоби и със своя кукла в света на Барби. През 2011-а пък Апфел разработи лимитирана колекция от грим и козметика, както и своя линия бижута. Четири години по-късно се появи и документален филм за дизайнерката, който дори получава номинация за "Еми". Името на лентата е "Iris".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

По-рано през това лято Апфел пусна на пазара и своя книжка за оцветяване, за да помогне на хората да предизвикат креативността си по време на пандемията. "Мисля, че стилът на всеки е заложен в неговата ДНК. Това е нещо, което не можеш да промени", казва модната икона. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари