IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Айрис Апфел – модната икона, за която старостта е добра приятелка

11 септември 2020 18 00

„Стилът не се учи, той е закодиран в ДНК-то ви“, казва тя

Снимка: БГНЕС

Ранното пенсиониране е по-лошо и от смъртта. Това, че си стар, не означава, че трябва да спреш да работиш. Възрастта е просто чувство. 

Тези думи са на великата Айрис Апфел, която показва, че годините не могат да бъдат пречка, за да изживееш живота си пълноценно. Тя има уникален усет към модата, дизайна и съчетаването на евтиното с това, което е шик. Творческите начинания на Апфел варират от кариерата ѝ като текстилен дизайнер до работата ѝ като интериорен дизайнер в Белия дом и производството на собствена линия за бижута и дрехи.

Апфел добива световна слава, когато музеят за изкуства “Метрополитан“ в Ню Йорк посвещава своя изложба на нейна колекция през 2005 година. Тогава тя е на 83 години. Толкова вдъхновяваща, колкото и личния ѝ стил, е дългогодишната любовна история със съпруга ѝ Карл. Двойката прекарва почти 70 години заедно, като през това време създават собствена текстилна компания, участват заедно в документален филм и се обичат безрезервно.

Това е една история за момичето от 20-те години на миналия век, което среща своя принц и сбъдва всичките си мечти. 

Раждането на една звезда

Айрис Апфел е родена през 1921 година в Астория, Куинс. Тя е единствената дъщеря на Самюел и Сади Барел – еврейска двойка с руски корени. Баща ѝ е декоратор на стъкла, а майка ѝ притежава моден бутик. От Самюел тя наследява любовта към интериорния дизайн, а от Сади учи за важността на аксесоарите. 

„Тя се отнасяше към тях като към талисмани. За нея бижутата бяха най-важното нещо на света... нейните дрънкулки, гривни и мъниста. Бавно започнах да оценявам способността им да променят настроението и да изразяват индивидуалността на човек“, казва Айрис. Тя е израснала във ферма, заобиколена от родителите, бабите и дядовците си.

За нейно щастие, по онова време возенето на метро е изключително достъпно и тя използва всеки удобен момент, за да посети отделни части на Ню Йорк. Така тя стига до всяко кътче на града, но най-много се влюбва в центъра му. Като любител на аксесоари, Апфел купува първата си дрънкулка, когато е на 11-12 години. 

„Взех я от един магазин, който се намираше в мазето на една сграда. Никога няма да забравя това място, защото го свързвах с пещерата на Аладин. Продавачът се казваше г-н Дарис и беше елегантен мъж. Винаги се отнасяше с мен като с принцеса“. 

Апфел решава да се запише в специалност по история в Университета в Ню Йорк, след което посещава и часове по изкуство в Университета в Уинсконсин. По-късно тя ще използва познанията си, за да стане редактор в списание Women's Wear Daily. 

Любов като в приказките

Айрис се запознава с Карл Апфел докато е отседнала в курорт край езерото “Джордж“ в щата Ню Йорк. Годината е 1947-а и двамата незабавно са привлечени един от друг и сходното им чувство за хумор. „Имаше нещо в нея, с което ми влезе под кожата“, казва Карл в документалния им филм. 

От своя страна, Апфел споделя, че е сметнала съпруга си за готин и мил, но я е спечелил след едно добре сготвено китайско. На 22 февруари Айрис и Карл се женят. Дизайнерката признава, че никога не е искала голяма сватба, а просто да подпише свидетелството за брак. За нея е било по-добре да спести парите, но родителите й са искали да направят церемония. 

Присъстват около 125 души, а Карл и Айрис танцуват на най-прекрасните песни. В документалния им филм феновете могат да видят как двамата прелистват сватбения си албум и преглеждат снимките, на които танцуват. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

Въпреки че Айрис не успява да избяга от церемонията, тя поне получава роклята на мечтите си. Изработена е от розова дантела, а единственото условие е било да бъде практична, за да се носи и след сватбата. Обувките ѝ все още ѝ стават, 66 години след сватбата. Те са от бледорозов сатен и отново са на мода. „Ако живеете достатъчно дълго, ще видите, че миналите тенденции отново се връщат“.

След две години брак, Айрис и Карл основават текстилната си компания „Old World Weavers“, която се специализира във възстановяването и обзавеждането на домове. Тя казва, че те като двойка никога не са имали интерес да се занимават с производството на платове. „Всичко просто ми се случи. Не съм се целила към нищо в този живот“, казва модната икона.

Благодарение на стажа си при дизайнерката Елинор Джонсън, г-жа Апфел е имала възможността да набавя тъкани и материали, необходими за възстановяването на антикварни парчета. Като част от ангажиментите си, двойката се заема да работи и за Белия дом по времето на президентите Труман, Айзенхауер, Кенеди, Джонсън, Никсън, Форд, Картър, Рейгън и Клинтън. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

Семейството пътува по целия свят, за да съберат нужните неща за репродукцията на платове от 17,18.19 и началото на 20 век. „Правихме всичко възможно, за да бъдат максимално близо до оригинала“, казва Айрис. Посещават Турция, Мароко и Ливан, събирайки всичко – от парчета висша мода до дрехи, които струват няколко цента. 

Айрис комбинира всичко това, за да създаде един уникален проект, който клиентите ѝ обожават. Именно заради постоянните си пътувания, съпрузите решават да нямат деца. „Не смятам, че едно дете трябва да бъде отгледано от бавачка“, казва г-жа Апфел пред Guardian. 

Карл Апфел умира на 1 август 2015 година, само три дни преди 101-ия си рожден ден. През целия си живот той носи един пръстен, на който е изписано „Къде е домът на баща ти?“. Айрис вижда бижуто на пръста на антиквар в Дъблин през 50-те години на миналия век. Тя успява да го убеди да ѝ го продаде и го подарява на съпруга си. Два дни преди той да умре, пръстенът за първи път пада от пръста на Карл. 

Постига световна слава на 83 години

На 83-годишна възраст, Айрис вече се наслаждава на пенсионирането си от интериорния дизайн, когато Харолд Кода – кураторът на музея „Метрополитан“, се свързва с нея. Той се надява Апфел да се съгласи да покаже уникалния си моден усет в изложба. Молбата е отправена, тъй като предвидената изложба в музея се отменя и Кода трябва да реагира светкавично, за да не остави музея си празен. 

Апфел веднага се съгласява. В „Селекция от колекцията на Айрис Апфел“ музеят подчертава всичко – от нейните емблематични големи очила до причудливите ѝ шарени палта и масивните цветни бижута. „Айрис е художник. Това, за което тя използва всичките си дрехи и аксесоари, е да създаде нов стил“, казва Кода. За щастие на Айрис, съпругът ѝ успява да види огромния ѝ успех. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

На 97 години Айрис Апфел успява да се присъедини към най-голямата модна агенция. Тя подписа договор с „IMG Models“, която представлява Джиджи и Бела Хадид. Освен това, дизайнерката се сдобива и със собствена кукла Барби, която е направена изцяло в нетрадиционния стил на Апфел. Първата кукла, която не е за продан, носи зелен костюм на Gucci. 

Издава биографията си „Iris Apfel: Accidental Icon“, има собствен документален филм „Iris“ и дори създаде и книжка за оцветяване. 

И преди, и сега, Апфел е модна икона

„Сигурно съм първата жена, която облича дънки“, казва Апфел. Тогава тя е студентка в Уисконсин, през 30-те години на миналия век. Залага на красив оранжев тюрбан, златни обеци във формата на обръч, бяла риза и работни дънки. Единственото място, от което е можела да се сдобие с такива дрехи, е бил магазинът за армията и флота. 

Стилът на г-жа Апфел може да се опише с толкова много думи. Той е нетрадиционен, ексцентричен, прекомерен, смел, многослоен, колоритен и бароков. Обличането за нея е като създаването на една хубава песен. Следвайки само своя ритъм и вкус, Айрис се превръща в майстор на комбинацията на дрехи, намерени на битпазара с такива от висшата мода. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

Нейните тоалети представят различни епохи, култури и са съставени от всичко, което тя обича – гривни, ярки цветове и смели щампи. Сред любимите ѝ марки са Balenciaga, Dries Van Noten, Oscar de la Renta и други. Нейното мото? „Забравете за правилата, ако нещо ви харесва, носете го“. 

Интересният ѝ стил не се ограничава само до дрехите. Всеки един детайл, всяка една мебел и украшение в къщите на Айрис Апфел, намиращи се в Ню Йорк и Палм Бийч, разказват история от живота ѝ. Тя ги е събирала през целия си живот, намирайки ги на базари, в антикварни магазини и битпазари по целия свят. У тях може да видите абажур от 17-ти век, статуя във формата на куче, столове от двореца на Луи XVI, метални свещници, фигурки на маймуни и картини от известни художници. 

„Носете дрехи, подходящи за възрастта ви. Независимо че някои се чувстват стари на 40, а други млади на 80, има един период, в който трябва да спрете да обличате миниполи или да си слагате твърде много грим“, казва Апфел. Тя добавя, че стилът се намира в ДНК-то на човек, той не може да се научи. 

На 29 август 2020 година, Айрис Апфел навърши 99 години. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари