IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София Хелквист - от разголените фотосесии до шведското кралско семейство

1 септември 2020 18 00

Тя стана доброволка в болница заради пандемията

БГНЕС

Тя е млада, красива и много известна. След като шведският принц Карл Филип обяви, че ще се жени за нея, всички започнаха да я критикуват за нейните скандални фотосесии. През годините тя е работила като сервитьорка, а след това и като модел, като дори се снима в известни риалити формати за изкусителки. Въпреки нападките към нея и миналото, което не крие, София Хелквист се превръща в личност, която днес всички уважават. 

Наскоро принцесата даде пример на хората и за пореден път се доказа, като стана доброволка в болница. В разгара на пандемията в Швеция, тя замени марковите си дрехи и аксесоари с медицинска униформа, за да  постъпи в лечебното заведение "Софияхемет" в Стокхолм. Сега, няколко месеца по-късно, тя обяви, че ще продължи работата там, защото персоналът все още има нужда от нея.

"Като почетен президент на болницата, принцесата иска лично да помогне в тази криза, обхванала цяла Швеция", каза говорителят на кралския двор Маргарета Торгрен. Тя заяви пред АФП, че от септември София Шведска ще бъде на непълно работно време. 

„Последните няколко месеца бяха трудни за много хора, но на последно място за здравеопазването“, каза принцесата и изтъкна, че като доброволец има възможност да види отблизо проблемите в здравната система и да общува с много пациенти, чийто мнение също е много важно. 

За да работи в болница, тя е изкарала интензивен курс на обучение и спазва строго мерките, предприети заради пандемията. Освен че може да я видите как дезинфекцира коридорите и стаите, тя се грижи за почистването на оборудването в някои зали, събира боклук или помага за хигиената в кухнята - все неща, които не са присъщи за една принцеса. 

Коя е София Хелквист? 

Тя е родена на 6 декември 1984 г. в болница "Danderyd" в Стокхолм. Нейните родители- Ерих и Мари, й дават името София Кристина Хелквист. 

София има две сестри - Лина (1982 г.), която е по-голяма и по-малка - Сара (1988 г.). През 1991 г. всички се преместват в Елвдален, когато тя е на 6 години. Там я записват в училище "Älvdal", както и на специални курсове по метода "Монтесори". По-късно ходи на уроци по музика в образователен център, привлечена от желанието си да пее. 

Още като тийнейджърка, шведката започва да работи, за да не е в тежест на семейството. Била е продавачка в спортен магазин, сервитьорка, както и част от пресонала на фабрика за пластмаси. Наред с това тя винаги се е включвала в доброволчески каузи. 

През 2005 г. София започва да учи счетоводство в Нюйоркския институт по английски и бизнес. Също така ходи на курсове по глобална етика, правата на децата и младежите в Стокхолмския университет. Тя е и сертифициран йога инструктор, като известно време преподава в популярна зала в Ню Йорк. Фитнесът и здравословният начин на живот също я влекат. 

Камерата я обича

Докато учи в столицата на Швеция, София получава първото си по-сериозно предложение за работа. Блазни я възможността да стане известен модел. Само на 20 тя се снима полугола - за корицата на мъжкото списание "Slitz", като държи огромна боа, увита около тялото си. Така печели Мис "Slitz" за 2004 г., с което идват и новите й ангажименти. Година по-късно красавицата, която не се притеснява да се снима по бельо, получава предложение да участва в популярния по онова време риалити формат "Paradise Hotel". Там тя има доста освободено поведение и стига до финала, но не я избират за победителка.

„Не съжалявам за нищо. Всички тези преживявания ме направиха човека, който съм", споделя тя, говорейки за палавите фотосесии и тв продукцията. 

Среща принца на мечтите си на почивка 

След като прекарва няколко години в Ню Йорк, София се завръща при семейството си в Швеция, където отива на почивка и среща принц Карл Филип. Засичат се чрез техни общи приятели докато се хранят в ресторант и искрата между тях бързо пламва. 

Животът на модела изведнъж се променя. Когато перз 2010 г. връзката им е публично разкрита, в интернет пространството биват качени стари нейни снимки, които имат за цел да я унижат пред родителите на бъдещия й съпруг. 

Годеж и сватба въпреки неодобрението на кралското семейство

принцеса София

БГНЕС

Говори се, че София Хелквист не е харесвана от родителите на принца, които направили всичко възможно да го разделят с нея. Той обаче й показва силните си чувства, като през 2011-а я моли да заживеят заедно. Три години по-късно двамата обявяват официално, че са сгодени. 

В свое интервю принцът се опитва да прикрие, че семейството му неодобрявало неговата избраница, като коментира, че тя е посрещната с отворени обятия. Истината не е съвсем такава, но всичко бързо си идва на мястото след като тя става принцеса. 

Младата двойка сключва брак в кралския параликс в Стокхолм на 13 юни 2015 г. Тогава оркестърът, който свири отбрани парчета за тях, сред които „Fix You“ на Coldplay и шведска версия на „Umbrella“ на Риана, изпълнява песен, която София пише специално за съпруга си. 

Женени с деца

Въпреки публикациите в медиите, че София ще харчи с широки пръсти парите на принца и едва ли ще следва кралския протокол, тя се държи изключително достойно. Създала фондацията "Project Playground" още в началото на връзката й с Крал Филип, тя развива благотворителната си дейност и помага на много деца в неравностойно положение в Южна Африка. Работи и като доброволец там. 

На 19 април 2016 г. София ражда първото си дете - принц Александър, херцог на Сьодерманланд. Само година след това от кралския двор съобщават, че тя и съпругът й си имат още едно момченце - принц Габриел, херцог на Даларна. 

Принцеса със собствен стил 

Ако проследим дрехите, които носи София като модел и тези, с които я виждаме сега, няма как да не отбележим, че стилът й доста се е променил. Днес тя има богат гардероб и антураж от стилисти, които й помагат за всяка нейна изява. Ето защо винаги е с безупречна визия. 

Сред любимите марки на принцесата са Gucci, Hugo Boss, Zara. Но снимките й в социалните мрежи показват, че тя може да носи и по-евтини тоалети, достъпни и за обикновените шведски жени. С опита си на модел, София Шведска винаги застава в най-подходящата поза пред камерите и рядко остава незабелязана от обективите.

С какво се занимава принцеса София в момента? 

Още след като сключват брак, принцът и принцесата основават своя фондация, занимаваща се с проблемите на младежта и борбата с тормоза над деца и възрастни. 

През 2016 г. София, която носи титлата херцогиня на Вермланд, става почетен президент на болница "Софияхемет", където сега тя е доброволец. Този й пост е продиктуван от желанието й да помага на здравната система и много от онеправданите общности в Швеция и по света, които нямат достъп до лечение. 

принцеса София,

БГНЕС

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари