IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естер Каматари - принцеса, писателка, първият тъмнокож модел във Франция

26 август 2020 18 00

Тя се кандидатира за президент на Бурунди

Pixabay

Тя е част от кралското семейство на Бурунди, Източна Африка. След смъртта на баща й през 1964 г., монархията се разпада. През 1972 г. последва и убийството на краля, поради което тя бива изселена. По стечение на обстоятелствата принцесата бяга в Париж, като знае само, че там се намира Айфеловата кула, която е виждала на снимки. Въпреки трудностите, тя успява да се устрои и да стане един от първите тъмнокожи модели във Франция. 

Коя е Естер Каматари? 

Родена е на 30 ноемаври 1951 година в Бужумбура, столицата на Бурунди. Дъщеря е на принц Игнасий Каматри, който е член на кралското семейство и ръководител на северната провинция Мугамба. Тя е племенница на предпоследния бурундийски монарх - Мумутса IV и братовчедка на последния крал - Нтаре V. 

Като принцеса, Естер получава добро образование в "l'Ecole Nationale d'Administration du Burundi". През 1962 г. бива извършен военен преврат, заради който убиват баща й. Няколко години по-късно същата участ достига и нейния чичо - кралят на Бурунди. Заради натиска към семейството й, а и желанието да учи, през 1970 г. Каматри бяга зад граница. 

"Когато видях, че баща ми умира, разбрах как можеш да загубиш всичко за една секунда", разказва тя в интервю за Insider.

Принцесата се зарича, че никога повече няма да живее в страна, заради която умира баща й. 

„Той беше принцът, голям мъж. Всички го уважаваха, децата го обичаха - и той беше убит", обяснява още тя, спомняйки си как вижда неговото безжизнено тяло. 

Говорейки за баща си, който смята за велика личност, Естер разказва, че той винаги я е учел да не се величае и да бъде по-смирена. Дори държал да не я карат с автомобил до училище и да общува с по-бедните деца. 

"Ходехме заедно, пеша, защото баща ми казваше: "Родителите им нямат кола, така че трябва да ходиш с тях. И тогава можеш да разбереш какъв е животът им", казва тя. 

От принцеса до обикновена парижанка 

Естер Каматари е едва на 13 години, когато убиват баща й. Отивайки в Париж, тя загърбва кралския живот и се смесва с тълпата, за да намери своето препитание. С течение на времето, когато създала приятелства, никой не вярвал, че може да бъде с такъв произход. 

„Някои хора ме питаха: "Истинска принцеса ли си?", тъй като не мислят, че в Африка сме имали кралства и империи ", обяснява още тя пред Insider и уточнява, че в съзнанието на много хора африканците са мръсни и винаги са били роби. 

По думите й, когато хората чуят, че си принц или принцеса, мислят, че буквално имаш много пари, а всъщност истината е съвсем друга. 

"... Но никой не говори за дълг, образование или какъв пример даваш", допълва принцесата. 

Един от първите чернокожи модели във Франция

Градът, в който Естер се мести да живее, е същинска столица на модата - нещо, което бързо й се харесва. Заради по-нестандартния й външен вид, тя веднага бива привлечена към подиума и става модел. Тогава е един от първите чернокожи, участвайки в ревюта и снимайки фотосесии за различни марки. 

Каматари признава, че въобще не подозирала, че ще бъде търсена, защото: 

"Когато погледнеш в огледалото, не виждаш дали си черен, бял или розов, какъвто и да е. Това си ти". 

В модния свят „принцесата може да бъде или черна или синя или крокодил“, казва тя и разкрива, че е работила с марки като Lanvin, Paco Rabanne, Pucci, Jean-Paul Gaultier, Anne-Marie Beretta и други. 

"Когато си млад, не мислиш, работиш", продължава Естер, която в началото не отказвала ангажименти, за да има с какво да се издържа. 

Принцесата посочва, че когато започнала да ходи по парижките модни подиуми - 70-те години на миналия век, тогава индустрията е била "по-любопитна и по-отворена" към тъмнокожите. 

"По онова време нещата бяха по-лесни и не се чувствахме различни... Днес нямаме тази елегантност в модната индустрия", казва още тя. 

Днес, когато отдавна вече не работи като модел, жената с радост обучава млади жени за модели и прави специални ревюта във Франция, които са многонационални. 

Кандидатира се за президент на Бурунди 

Тя е новатор и в нещо друго. Когато решава да се завърне към корените си в Бурунди, тя става първата жена, която се кандидатира за президент на страната. Така през 2004 тя шокира обществеността, обявявайки плановете си, но и дава пример на много жени, че могат да бъдат независими стига да поискат. 

"Жените в Бурунди дойдоха при мен и ме помолиха да се кандидатирам за президент, за да можем да имаме подходяща първа дама", коментира тя пред The Independent и допълва, че една от точките, заложени в програмата й е връщането на монархията в Бурунди. 

"Погледнете страните, в които днес имаме най-голяма свобода - Англия, Дания, Испания. Всички те са места, където монархията никога не е била премахната", коментира Каматари. 

Принцесата отива в родината си и настоява за провеждането на референдум, с който народът да реши дали иска монархия. Въпреки че намеренията й са усоетени и тя не става президент, не съжалява за действията си. 

"Нищо не е невъзможно", категорична е Естер, говорейки за примера, който дава на младите хора 16 години по-късно. 

Защитава човешките права, създава своя фондация 

Естер Каматари

БГНЕС

Естер Калимали е пример за подражание на хората в родината й. Тя създава своя фондация и използва популярната платформа " Royal Bridges", за да популяризира Бурунди и подпомага хуманитарни мисии по целия свят. През годините тя си сътрудничи с доста известни личности и представители на монархии, за да развива своята дейност. 

"Научих се никога да не се отказвам, да уважавам. И да бъда любезна", обяснява принцесата, която възвръща славата на позабравените барабани на Бурунди, като ги представя пред ЮНЕСКО. Те са били използвани на по-големите важни събития като коронации, сватби и погребения до 1966 г., когато бива сложен краят на монархията. 

В последно време фондацията на принцесата се занимава със събиране на средства за насърчаването на различни екологични каузи. Една от тях е намаляване използването на найлоновите торбички в Мали. 

"Няма значение дали си черен, син, крокодил... Имаме нужда хората да подадат ни ръка, за да помагаме на другите", смята Естер. Каматари, която е известна и с това, че обожава да пише. 

Има ли семейство? 

За личния живот на Естер се знае малко. Тя има син и дъщеря от първата си връзка, както и двама сина от брака си с френски лекар - Джейд и Артур. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари