IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грейс Кели - красивата актриса с тъжна съдба

25 август 2020 18 00

Звездата загива на 52 години в автомобилна катастрофа

Снимка: БГНЕС

Едва ли някой може да се сети за Стария Холивуд без да си спомни за актрисата Грейс Кели. Тя е незабравима персона и отдавна е определяна като олицетворение на готината и изискана блондинка, която лесно покори върховете на киното. Кели не успя да участва в много филми, но пък спечели награда "Оскар" за най-добра актриса. 

Запомнена като ледената кралица, Грейс Кели все още служи като синоним за красота, дори десетилетия след смъртта си. Актрисата идва от богатата социална сцена във Филаделфия, изкачва се на сцената на Бродуей, стига до холивудските върхове и най-накрая успява да се сдобие и с истинска корона. 

Богатото потекло на Кели обаче не й осигурява лесен живот. Тя бързо разбира, че елегантността и социалното положение не гарантират безгрижни дни. Дори като принцеса, актрисата е щастлива само пред камерите. Колкото и да изглежда като приказка, животът на Грейс Кели е далеч от красивата история. 

Ражда се в богато семейство

Грейс Патриша Кели е третото дете в богато ирландско семейство от Филаделфия. Ражда се на 12 ноември 1929 година.  В културно отношение семейство Кели много прилича на това на Кенеди. И двете фамилии никога не са били напълно приети в обществото, въпреки доброто си финансово положение. В средата на 20-ти век парите не са всичко. Дори и да си богат, трябва да имаш подходящото минало, за да влезеш сред елита.

За съжаление на семейство Кели, ирландското им потекло им пречи да попаднат сред висшата класа. Бащата на Грейс - Джак Кели, не е бил човек, който да крие богатството си. Дори и да не е бил приет сред елита във Филаделфия, той е имал също толкова луксозно имение, колкото всеки един от другите аристократи. Джак построява елегантен семеен дом в квартала "East Falls". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grace Kelly ♡ (@forgracekelly) on

Г-н Кели е син на ирландски имигранти и успява да забогатее чрез създаване на строителна фирма по време на Първата световна война. Той е и един от малкото, които не са засегнати от финансовата криза през 1929 година. За разлика от другите, Джак никога не се е занимавал с акции, като предпочитал да държи парите си в брой или държавни облигации.  

Черната овца в семейството

Грейс Кели произхожда от атлетично семейство. Баща й е бил трикратен олимпийски златен медалист по гребане. Майка й - Маргарет Кели, е била модел и състезателка по плуване. Джак Кели никога не е криел, че иска децата му да тръгнат по неговия път. Три от четиримата му наследници го правят, само Грейс Кели решава да се отцепи.

Според Vanity Fair, бъдещата актриса е била срамежлива и по-деликатна в по отношение на здравето. Тя е страдала от астма и проблеми със синусите, които я спират да започне спортна кариера. Между разочарованието, че няма да стане като баща си и трудния си характер, Грейс се превръща в черната овца в семейството. 

Братята и сестрите й също не били много привързани към нея. В един момент сестра й, Лизан, я заключва в шкаф. Вместо да се опита да избяга, Грейс просто стояла тихо в малкото помещение и си играела с куклите, докато някой не я открие часове по-късно. Това спокойствие направо вбесявало по-големите. 

Никой не я подкрепя по пътя й към Холивуд

Семейството на Грейс Кели било изненадано и ядосано, когато тя обявила намерението си да стане актриса. Най-разгневен бил баща й, който казал, че актьорството е "тънък разред на проституцията". Въпреки това, Кели решава да преследва мечтата си и започва да играе в училищни пиеси. 

В допълнение към това тя изучава и балет, като по едно време през живота си е искала да стане и балерина. Според Vanity Fair, тази мечта се проваля, защото Грейс е много висока. Именно тогава тя спира погледа си на актьорското майсторство. Тя получила вдъхновение от чичовците си - Уолтър и Джордж Кели. Уолтър играе в кратки комедии, а Джордж е драматург и дори печели наградата "Пулицър". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pauline_carostefal (@pauline_carostefal) on

Джордж е бил този, който подхранвал любовта на племенницата си към актьорството. Тоя я е насърчавал да се занимава професионално с това и продължавал да я наставлява по пътя й към Холивуд. Кели успява да влезе в Американската академия за драматични изкуства, а на дипломирането си играе Трейси Лорд в пиесата "Филаделфска история". 

Работи като модел преди големия си пробив

Въпреки че Грейс Кели произхожда от заможно семейство, неодобрението на родителите й по отношение на актьорската й кариера означавало, че тя сама е трябвало да изкарва прехраната си. По време на обучението си в Академията за драматични изкуства, бъдещата звезда е работила като модел, печелейки по 400 долара на седмица. Тя се появява в най-различни реклами, следвайки стъпките на майка си. 

Заплатата на Кели спокойно е покривала нейното обучение, което е струвало 500 долара на година. Тя също така си е осигурила финансова свобода и успява да се откъсне от семейството си и техните неодобрителни коментари. Кели продължава да скандализира родителите си, когато започва връзка с по-възрастен еврейски актьор и режисьор, който е женен. 

"Фактът, че съм се влюбила в евреин, направо ги подлудяваше", пише Кели в писмо до близък приятел. 

Мечтатата "Бродуей" и муза на Алфред Хичкок

Докато Грейс Кели става известна с филмовата си карира, тя всъщност мечтае да участва на Бродуей. Успява да се сдобие с няколко роли на сцената, но талантът й не е толкова голям, колкото е пред камера. Гласът й не е подходящ за театъра, но пък привлича филмовите продуценти, които веднага оценяват таланта й. 

Историята разказва, че мечтата "Бродуей" е била толкова голяма, че Кели се е опитала да направи всичко възможно, за да се върне на сцената. За да направи гласи си по-дълбок, тя е слагала щипки върху носа си. Все пак, това не помага и Грейс се насочва към кариера в киното. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Spear's Magazine (@spearsmagazine) on

От всичките и 32 филма, най-емблематични са сътрудничествата й с легендарния режисьор Алфред Хичкок. Тя се среща с него, когато се явява на прослушване за роля във филма "Такси". Така не получава работата, но Хичкок иска да види още веднъж актрисата през 1953 година. Този път срещата води до по-пълзотворен край и Кели участва в три от най-обичаните филми на режисьора.

Тя се появява в "Dial M for Murder", "Rear Window" и "To Lo a a Thief". Кели обаче не е само звездата във филмите на Хичкок. Според биографията на актрисата, режисьорът се превръща в неин ментор, а тя става негова муза. "Благодарение на Алфред Хичкок разбрах, че сцените на убийствата трябва да се снимат като любовни сцени и обратно", казва тя пред MSN. 

Мъжете на Грейс Кели

Изглежда, че актрисата е имала особен вкус, когато е ставало дума за мъжете в живота й. Тя определено е търсила връзка с по-възрастни от нея. Според психолог, тя несъзнателно е искала да намери бащинска фигура, която да запълни празнината, оставена от Джак Кели. Обикнвено любовниците й са били с 20 години по-големи от нея.

Според Vanity Fair, всичко започва още в Академията. Тогава актрисата е имала двугодишен романс с един от учителите си. Именно това е прочутият евреин, за когото Кели пише на приятеля си и с когото успява да вбеси още повече родителите си. Твърди се, че тя е имала отношения и с по-възрастни жени. 

Свързвана е с актьора Кларк Гейбъл (28 години по-възрастен), Бинг Кросби (26 години по-възрастен), Рей Миланд (22 години по-възрастен) и Франк Синатра (14 години по-възрастен). В един момент тя се среща с принц Али Хан и почти се жени за модния дизайнер Олег Касини. Любовните писма между двамата са публикувани години след смъртта на актрисата.

Сватбата на века

Грейс Кели се среща с бъдещия си съпруг, принц Рение III от Монако, на фестивала в Кан. Тя е там, за да промотира филма си "To Cathc A Thief". Двамата се запознават благодарение на актрисата Оливия де Хавилланд. По онова време тя е била женена за Пиер Галанте, който е бил близък с принца. 

"Грейс ме впечатли с това, че беше доста сдържана, самонадеяна и добре възпитана млада дама", казва Хаввиланд в интервю за People. След като получава съгласие от мениджърската си компания, Кели се среща с принца. Двамата бързо се харесват и започват постоянна кореспонденция, която впоследствие води до годеж. 

Грейс се влюбва в кралския живот докато снима филма "Лебедът". Там тя играе млада принцеса, която се подготвя да стане съпруга на европейски крал. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ????? (@classicgoat) on

Сватбата между актрисата и принца се състои през 1956 година. Церемонията е една от най-скъпите и една от най-интересните за обществото. Роклята на Кели е създадена по поръчка от дизайнера Хелън Роуз и подарена от филмовата компания MGM. Тя дори има собствена секция на сайта на Филаделфийския музей на изкуствата. 

Роклята е украсена с перли и е конструирана в четири сложни части. Всичко това е завършено с воал, дълъг 90 метра. Церемонията се е провела в катедралата "Св. Никола" в Монако, а гостите наброявали 600. В това число влизали звезди като Кари Грант и Аристотел Онасис. На вечерята са се сервирали само отбрани храни, а тортата е тежала 90 килограма.

Кралският живот не е за нея

Много момичета мечтаят да станат принцеси и да имат на разположение няколко прислужници, които да изпълняват всяко тяхно желание. Е, Грейс Кели е имала всичко това, но сякаш то не е било достатъчно. Според историци, актрисата се е чувствала самотна в двореца и дълго време се е борила с очакванията на обществото. Приятели на звездата споделят, че тя се е чувствала като затворник в позлатена клетка.

Биографът Уенди Лий пък пише, че принц Рение е изневерявал на съпругата си само няколко месеца след сватбата. Това я е оставило "унижена и изключително нещастна". Въпреки проблемите, Кели остава при съпруга си и двамата създават три деца. Първо се ражда дъщеря им Каролин през 1957 година. Година по-късно се появява и синът им Албер, а през 1965 година на бял свят идва и втората им дъщеря Стефани. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grace Kelly ♡ (@forgracekelly) on

Грейс Кели много е обичала децата си, но те са се чувствали отчуждени от нея. Според принцеса Каролин, бавачката й Морийн Ууд е била майчината фигура в живота на малчуганите. "Когато бяхме малки се чувствахме по-близки до бавачката, отколкото до родителите си", пише тя. Принц Албер пък казва, че Кели се е грижила изключително добре за децата си, наричайки я "любяща и грижовна майка". 

Трагичен край

Светът изгуби иконата на киното твърде рано заради една опустошителна автомобилна катастрофа. През 1982 година 52-годишата Кели карала дъщеря си, принцеса Стефани, до Париж. Рязък завой изпраща колата ви в дере, причниявайки леки наранявания на момичето, но мозъчен кръвоизлив на актрисата. Тя умира малко по-късно, на път за болницата. 

Стефани си спомня, че майка й изпада в паника минути преди катастрофата, казвайки й, че спирачките не работят. Произшествието води след себе си всевъзможни теории на конспирацията. Мнозина смятат, че е странно как Кели е решила да кара сама колата, вместо да се довери на шофьора си. 

Има и спекулации, че Кели е претърпяла инсулт, който е довел до катастрофата. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари