IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е Амира ал Талил – бивша принцеса, защитник на женските права

19 юни 2020 18 00

Има един развод и брак с милиардера Халифа бин Бути ал Мухари

IStockphoto

Тя е истинска красавица и може да има всеки мъж, който поиска, но живее в страна, в която е прието многоженството. Тя отказва да носи забрадка и се облича в европейски стил, за разлика от много мюсюлманки. Омъжва се за далечния си братовчед, който е с 28 години по-стар, но животът на саудитска принцеса не е за нея. Вместо да тъне в разкош, тя се противопоставя на мъжа си и иска развод. Сега, години след като вече е омъжена за друг, тя поддържа приятелски отношения с бившия си и неговото семейство, които все още я уважават. 

Коя е Амира ал Талил? 

Амира бин Айдан Найеф ал Отайби е родена на 6 ноември 1983 г. в Риад, Саудитска Арабия. Завършила е специалност „Бизнес администрация“ в частния университет в Ню Хейвън, САЩ. 

Връщайки се в родната страна, тя става една от най-известните жени благодарение на своята работа. Освен със своята екзотична красота, тя пленява сърцата на хората с това, че защитава правата на жените в Саудитска Арабия и участва в различни хуманитарни дейности. 

„Исках да бъда лекар кардиолог. И положих много усилия, за да го постигна, но животът ми се промени драстично“, споделя тя, говорейки за мечтите си като малка. 

Как става принцеса? 

Още докато учи, Амира има задание от училище – да направи интервю с принц Ал Уалид бин Талал. Внукът на някогашния крал Абдулазис е неин далечен роднина, но двамата никога не са се виждали. Тогава тя е само на 18, а той – с 28 години по-голям от нея. Няколко месеца след разговора им идват да искат ръката ѝ. 

Милиардерът има вече един развод зад гърба си, а преди да я вземе за съпруга, подава документи за нов. Женейки се за красавицата, той я обсипва с бижута и изпълнява всяко нейно желание, но тя не е щастлива. Двамата сключват брачно споразумение, че той няма да има други жени освен нея, както и това, че не е длъжна да му роди наследници – нещо, което не е типично за нрава на жените в Саудитска Арабия. Той от своя страна вече има син и дъщеря и нейното желание въобще не го притеснява. 

През 2008 г. Амира подписва с внука на някогашния крал Абдулазис и така става принцеса. 

Няколко години по-късно – развод 

Докато е принцеса, Амира има свободата, за която много жени в арабския свят могат само да мечтаят. Вместо да сложи бурка и да носи традиционните за исляма дрехи, които да скриват всяка част от тялото ѝ, тя се облича светски. Съпругът ѝ няма нищо против, защото той също притежава по-модерно мислене. Тя не се вози на задната седалка в колата, карана от охрана, а управлява сама автомобила си. Освен това не ѝ е нужно разрешение, за да отиде да пазарува или да се разходи навън. 

Защитавайки различни каузи, принцесата подтиква мъжа си да дари голяма сума пари на САЩ след атентатите от 11 септември 2001 г.

Девет години след сватбата, отношенията между принца и принцесата не вървят. Тогава Амира, която е  само на 29, решава да поиска развод и да бъде независима – още едно действие, което малко жени в страната ѝ биха предприели. 

Говорейки за развода си пред „Glamour“, Амира ал Талил, както я знаят по цял свят, обяснява, че получила развода много лесно и бракоразводното дело било „приятно“. По думите ѝ, тя иска да бъде модел за подражание на много жени, които искат да бъдат свободни, но не смеят да го направят. 

„Искам да бъда от онези жени, които майките гледат и казват на дъщерите си: Тя се разведе и сега е независима жена. Тя направи нещо добро за страната си“, обяснява тя. 

След като получава развод, Амира губи титлата принцеса, но остава в приятелски взаимоотношения с Ал Уалид бин Талал. По-късно той си намира друга жена, а нея прави вицепрезидент на фондацията си, защото смята, че тя е най-подходящият човек за позицията. 

Защитничка на женските права и активен филантроп

Дълги години тя работи в тясно сътрудничество с известни неправителствени организации. Поддържа добри отношения с британското кралско семейство и кралицата на Йордания – Рания. 

Тя е един от най-известните застъпници за правата на жените в Саудитска Арабия. По нейно настояване отпада забраната, според която представителките на нежния пол в страната нямаха право да шофират. Тя се бори за правото на жените да получават попечителство над децата си след развод и да имат равен достъп до наследство както братята си. 

Като вицепремиер на фондацията на бившия си съпруг, Амира се грижи за осигуряването на хуманитарна помощ, насърчаване на жените да се образоват и заемат своето място в обществото. Нейната дейност е прочута в цял свят, помагаща най-вече на хората в неравностойно положение. Тя ръководи проекти в над 70 страни. 

„Младите хора във всички страни са основен човешки ресурс за развитие, както и ключови агенти за социални промени, икономическо развитие и технологични иновации“, коментира бившата принцеса и уточнява, че би искала да бъде техен мотиватор за успехи.

Едно от най-големите постижения на управляваната от нея фондация е построяването на сиропиталище в Буркина Фасо. 

Новата ѝ любов – милиардерът Халифа бин Бути ал Мухари

След като няколко години се отдава изцяло на своите каузи, Амира най-сетне среща новата си любов. През септември 2018 г. тя се омъжва за милиардера Халифа бин Бути ал Мухари, който също е от Саудитска Арабия. Сватбата им се състои в известна резиденция, намираща се на 30 км от Париж. 

На церемонията присъстват редица знатни гости, сред които тв водещата Опра Уинфри, представители на Организацията на обединените нации, както и непеотата, с които красавицата поддържа тясна връзка. 

До момента в интернет пространството няма нито една снимка на Амира от сватбата. 

С какво се занимава Амира ал Мухари сега?

На 24 август миналата година арабската красавица ражда първото си дете. То е кръстено Зайед и това лято ще навърши една годинка. Досега тя не го е показвала в общественото пространство. 

Отглеждайки своето момченце, Амира продължава да се занимава с различни социално значими дейности, подкрепяна от своя съпруг. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари