IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е Джеймс Чарлз – гримьорът, който сътвори история

3 юни 2020 16 30

Той е само на 21, но вече е звезда

Снимка: БГНЕС

Ако все още не сте чували за Джеймс Чарлз, къде сте били досега? Гримьорът сътвори история още на 17 години, когато стана първото мъжко лице на козметичната марка Cover Girl през 2016 година. Все още новак в сферата на красотата, Чарлз се превръща в сензация, когато иска да си направи нова снимка за училищния албум, защото скулите му не изглеждали добре. 

След това той не само привлича вниманието на фотографа, но и на целия интернет. Снимката му от годишника попада в социалните мрежи и събира милиони харесвания само за няколко часа. Скоро тийнейджърът превзема козметичния свят с лека ръка и се превръща в една от най-гледаните личности в YouTube. Към това може да прибавите договор в Cover Girl и титлата “най-популярен влогър“. 

Животът под светлината на прожекторите обаче никак не е лесен, особено на такава млада възраст. Чарлз изпитва още по-големи затруднения, тъй като е момче в женска индустрия. Той не само че иска да се докаже на света, но иска да бъде човекът, който да премахне бариерите и да покаже, че един мъж може да знае много за гримовете.

Рисуването е първата му любов

Джеймс Чарлз Дикинсън се ражда на 23 май 1999 година в Ню Йорк. Още в ранните си години знае, че ще се занимава с изкуство, но все още не е наясно, че ще рисува върху хора. Като малък очите му са привлечени към четките, скицниците и белите пана. Започва да рисува върху хартия, но скоро след това се насочва към гърбовете на приятелите си. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by COVERGIRL (@covergirl) on

„Аз съм много креативен и винаги съм харесвал рисуването. Гримът обаче е нещо ново за мен“, казва той пред „Cosmopolitan“ през 2016 година. Добавя, че започнал да рисува портрети на знаменитости и винаги се е старал да им направи хубави лица. 

Преди да се занимава с грим, е правил прически

Въпреки че винаги е обичал изкуството, Чарлз тръгва да се занимава с гримиране доста късно. Първоначално влиза в света на красотата като фризьор и стилист на прически. В публикация в Instagram казва, че баща му го е научил да прави плитки. Джеймс е започнал да сплита приятелките си и дори е бил този, при когото всички отиват преди голямо парти. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by James Charles (@jamescharles) on

Срещата му с гримовете става съвсем случайно. „Веднъж една приятелка не успя да се класира за часа си при гримьорката и ме помоли аз да я гримирам“, казва той пред Seventeen. Чарлз се съгласил, но с уговорката, че няма да бъде обвиняван, ако нещата не се получат добре. За щастие, всичко приключва успешно и момичето се харесва. 

„Тя публикува снимка и всички бяха доста изумени“. Тогава Джеймс си поръчва няколко палитри от интернет и започва да се упражнява. Постепенно се насочва към професионалното гримиране и се сдобива с първите си клиенти. Като видял таланта си, той започнал да се гримира сам и останалото е история.

Самоук е

Звездата на Джеймс Чарлз изгрява само за една нощ, а естественият му талант го катапултира към върха. За разлика от другите професионални гримьори, той успява да научи всичко сам и чрез видеа в YouTube. „Гледах уроци в продължение на години, така че когато започнах да гримирам знаех горе-долу какво правя“. Другото го дължи на експериментиране върху себе си и приятелите си.

Споделя, че има доста странни черти – огромни вежди, много малки клепачи и извит нос. „Това не са най-лесните неща за работа, но успях да се справя и с тях“. Постепенно е започнал да обича себе си и да разбира какво точно отива на лицето му. 

Мъж в женска индустрия

Въпреки че нещата бавно се променят, все още няма много мъже в индустрията за красота – поне не такива, които гримират цялото си лице, както прави Чарлз. Обществото все още до голяма степен разглежда грима като изключително женски аксесоар, което води и до много критики, отправени към Джеймс. 

Той споделя, че е чувал доста негативни коментари за себе си, но никога не е мислил да се отказва от мечтата си. Така той се превръща в първото мъжко лице на CoverGirl и се гордее с това. „Това показва, че тази индустрия всъщност се превръща в джендър и започва да дава равни възможности на всички, независимо от раса, пол и сексуалност“, казва той пред „New York Times“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by James Charles (@jamescharles) on

Чарлз признава, че критиките, които е получавал в социалните мрежи в началото на кариерата си, са били доста злобни. Постепенно обаче се появяват филтри, чрез които да се премахват обидните коментари и това доста изчиства секцията под снимките на гримьора. „Няма да позволя на някого зад клавиатурата да влезе в главата ми. Имам много по-важни неща, за които да мисля!“. 

Това че непознати не го харесват, няма никакво значение за Джеймс, защото той има най-голямата подкрепа на света – тази на родителите си. Той признава пред тях, че е гей, когато е само на 12 години и новината се приема съвсем нормално. Мама и татко са го подкрепили и в решението му да се занимава с гримьорство. 

Баща му даже помага, за да превърнат част от мазето в гримьорна с бюро, огледало с приглушени светлини и място за всички гримове, четки и други пособия. „Снимките ми не биха били толкова добри без помощта на баща ми“.

Скандалите

Подобно на много млади хора, Чарлз е правил някои грешки. През 2017 година той попадна под обстрел, след като публикува туит, който мнозина намериха за обиден. По време на училищно пътуване до Африка, той пише „Не мога да повярвам, че днес ще посетим Африка. Какво ще стане, ако хванем ебола?“. 

Гримьорът бързо изтрива коментара си и се извини публично, но много от феновете му не бяха доволни. „Направих нещо, което сметнах за шега. Но това не беше смешно, а просто обидно“, казва той пред „Affinity“. Той добавя, че е едно 17-годишно момче, което все още има да учи много за живота. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by James Charles (@jamescharles) on

Само две години по-късно обаче се заформя истински скандал, който коства на Чарлз 3 млн. последователи в YouTube. Всичко се случва през април, когато Чарлз публикува реклама в Instagram на марка, която е конкурент на ментора и близката му приятелка Тети Уестбрук. Тя го обвини, че не я подкрепя и се чувства предадена. 

Джеймс се извини на приятелката си, но това явно не е имало никаква тежест, тъй като Уестбрук публикува 43-минутно видео, в което обяснява за скандала с Чарлз и защо вече не е приятелка с него. В клипа тя обвинява гримьора, че говори лъжи за нея и за други хора в козметичната индустрия. 

Появи се ново извинение от страна на Чарлз, в което той казва, че все още се учи от грешките си и се опитва да бъде по-добър. Потребителите в интернет обаче явно са на страната на Уестбрук, защото само за ден Джеймс изгуби цели 3 млн. последователи. 

Отново на върха

Все пак Джеймс бързо се връща в правилния път и вече има над 19 млн. последователи. В канала си в YouTube публикува абсолютно всичко, а последният му клип е от партито за 21-ия рожден ден. Тогава той за първи път пие легално алкохол и го прави пред своите фенове. Освен че може да гримира невероятно, Чарлз е и добър певец. Явно талантите на това момче не са малко.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by James Charles (@jamescharles) on

Една от звездните му клиентки е Кайли Дженър, която той гримира за Хелоуин. Той създава и собствено шоу в YouTube, което се казва „Instant Influencer“. В него инфлуенсъри се борят за наградата от 50 хиляди долара и участие в канала на Чарлз. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари