IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историята на Роман Полански – филми, обвинения и бягство

20 май 2020 16 30

Един режисьор, който беше намразен от всички

Снимка: БГНЕС

Роман Полански е известен с много неща. Той е режисьорът на филмови класики като „Rosemary's Baby“ и „Chinatown“, вдовец на Шарън Тейт, която е брутално убита от последователите на Чарлз Менсън докато е бременна с първото си дете. Полански печели и награда „Оскар“ през 2003 година за филма си „Пианистът“. Той обаче е известен и с още нещо – множеството обвинения в изнасилване на малолетни момичета и бягството му от закона в САЩ.

През 2017 година „New York Times“ публикуваха, че още една жена е обвинила режисьора в насилие. Става въпрос за германската актриса Ренате Лангер, която е говорила с полицията в Швейцария и твърди, че Полански я изнасилил няколко пъти, когато тя е била само на 15 години. Тя допълва, че е казала на гаджето си за случилото се години по-късно, но никога не е повдигала обвинения, защото се е страхувала как това ще се отрази на родителите ѝ.

Полански 1

Снимка: БГНЕС

„Майка ми щеше да получи инфаркт“, казва Лангер пред „Times“. Тя допълва, че се е чувствала засрамена, унижена и самотна. След като родителите ѝ умират, актрисата решава, че е време да разкаже за случилото се преди повече от 45 години. 

Според „Times“, тя се е срещнала с Полански, когато е работила като модел. Тогава той я кани в дома си в Гстад, а годината е 1972-а. Причина за срещата е прослушване за роля. Ренате твърди, че режисьорът я изнасилил първо в спалнята, а след това и в Рим, където се снима филмът „Naked Girl with Hat“, в който тя има малка роля. 

Обвиненията на германската актриса се прибавят към другите три, направени срещу легендарния Роман Полански. Това е история, която обхваща няколко десетилетия и включва американската система за правосъдие, както и тази на няколко европейски държави. Ето какво трябва да знаете за обвиненията срещу Полански и какво може да следва оттук-нататък.

Как започна всичко?

Най-известното от предполагаемите сексуални посегателства се случва през 1977 година, когато Полански, тогава на 43 години, се среща с 13-годишната Саманта Гейли. Той ѝ казва, че иска да я снима за френското списание „Vogue Hommes“ и през февруари прави няколко снимки близо до дома ѝ в Лос Анджелис. Месец по-късно режисьорът я кани в дома на Джак Никълсън, когато актьорът не е там. Въпреки това, тогавашната му приятелка Анджелика Хюстън се намира в имота. Тя обаче го напуска, когато Полански и Гейли идват.

Фотосесията преминава по план и завършва с Роман и Саманта във ваната. Режисьорът предлага на момичето шампанско, в което слага опиат, след което се възползва от нея в спалнята. Според показанията на Гейли, тя многократно е искала да си отиде вкъщи, но Полански не я е пуснал.

Саманта Гейл

Саманта Гейл. Снимка: БГНЕС

В един момент Хюстън се прибира и прекратява всичко. По-късно тя описва момичето като „потиснато“. След нападението Полански откарва Гейли до дома ѝ. Тя твърди, че режисьорът я е помолил да запази всичко това в тайна. Родителите ѝ разбират от сестра ѝ, която дочува разговор между Саманта и гаджето ѝ. 

Полански е арестуван на следващия ден и твърди, че не е изнасилил момичето, а всичко е било по взаимно съгласие. Гейли отрича. Режисьорът получава шест обвинения, включително содомия, секс с непълнолетно лице и изнасилване чрез употреба на наркотици. В опит да предотврати съдебен процес, той се признава за виновен за най-лекото престъпление – полов акт с непълнолетна.

Изпратен е в затвора за 90 дни, през които трябва да му се направи психиатрична оценка. Освободен е след 42-ия ден. Това ядосва съдията по делото, който нарежда Полански да се върне в затвора и да излежи оставащите му дни, след което доброволно да се депортира в Европа. Режисьорът обаче отказва да изпълни нареждането и бяга в Лондон. Оттогава не се е връщал в Съединените щати.  

Полански 3

Снимка: БГНЕС

„Бях облекчена, когато напусна страната“, казва Гейли пред Лари Кинг. През 1988 година тя завежда граждански иск срещу Полански, който той урежда през 1993 година, съгласявайки се да плати 500 хиляди долара. Сега Саманта вече е омъжена и майка на трима сина. Тя многократно е молила да се спрат съдебните искове срещу Полански, за да спре да се говори за изнасилването ѝ.

Във филма „Roman Polanski: A Film Memoir“, излязъл през 2011 година, режисьорът публично се извини на Гейл. Той казва, че тя се е превърнала в двойна жертва – негова и на пресата. 

Кои са другите жертви?

Въпреки че Гейл е продължила с живота си и иска да остави миналото зад гърба си, оказва се, че Полански е насилвал и други момичета. Британската актриса Шарлот Луис проведе пресконференция и заяви, че режисьорът я изнасилил в апартамента си в Париж през 1983 година. 

В интервю за „Mail on Sunday“ от 2010 година, тя казва, че е работила като модел, когато се среща с Роман в апартамента му, за да обсъдят възможността Луис да играе в следващия му филм. През 1986 година списание „People“ обявява актрисата като „новото протеже на Полански“, след като той я избира за филма си „Пирати“. 

Полански 2

Снимка: БГНЕС

Шарлот твърди, че е била изплашена и засрамена от случилото се и затова не е отишла в полицията. Решава да промени тактиката, когато разбира, че юридическият екип на режисьора иска да представи случилото се със Саманта Гейл като „единичен инцидент“. Луис отказва да влезе в подробности относно нападението, но казва пред CNN, че Полански я е насилил по „най-лошия възможен начин, когато бях едва на 16“. 

Тя добавя, че режисьорът се е възползвал от нея и все още живее с последиците от неговото поведение. Полански отказа да коментира обвиненията. Малко след това друга жена обяви, че също е била насилена от режисьора, когато е била непълнолетна. Тя е идентифицирана само като Робин М. и твърди, че Полански я е изнасилил в Южна Калифорния през 1973 година, когато тя е била на 16 години.

Г-жа М. е казала на приятелка, но не и на родителите си. „Причината е, че не исках баща ми да направи нещо, което може да го вкара в затвора до края на живота му“, казва жената в официално съобщение, прочетено от адвоката ѝ пред съда. Тя твърди, че е решила да разкаже за случилото се, когато разбира, че Гейл иска съдът в Лос Анджелис да свали всички обвинения срещу Полански.

„Това ме вбеси. Говоря сега, защото искам Саманта и всички да разберат, че тя не е единствената непълнолетна жертва на Роман Полански“, казва Робин. По-късно съдията отхвърли искането на Гейл за прекратяване на делото. 

Ще бъде ли съден в Америка?

Полански има френско и полско гражданство. От десетилетия живее във Франция, където се жени за актрисата Еманюел Сене, с която имат две деца. Режисьорът отказва да пътува до страни, откъдето може да бъде екстрадиран в Америка. 

През септември 2009 година Полански беше арестуван в Швейцария заради заповед за арест от Щатите. Полицията закопчава режисьора на летището на път за кинофестивала в Цюрих, където той трябваше да получи награда за цялостно творчество. След като се съгласява да носи електронна гривна той е освободен срещу парична гаранция от 4,5 млн. долара. 

Полански 4

Роман Полански със съпругата си Еманюел Сене. Снимка: БГНЕС

Говорител на окръжната прокуратура в Лос Анджелис обясни, че полицията ще арестува Полански веднага, щом се появи в държава, която е сключила договор за екстрадация с САЩ. Франция отказва да екстрадира гражданите си, поради което режисьорът успява да избегне американското правосъдие.

След девет месеца под домашен арест в Гстад, Швейцария отказва искането за екстрадация и гривната е свалена от глезена на режисьора. Саманта Гейл казва пред Лари Кинг, че е била облекчена, когато Полански не е бил върнат в Америка. „Медиите и съдебната система ми навредиха много повече, отколкото той“, твърди тя.

Според „New York Times“, съдът в Полша постановява, че би било „нарушаване на личната свобода“, ако режисьорът бъде върнат в Америка. Според документите, правосъдната система в Калифорния няма да осигури справедлив процес за Полански. Полският правосъден министър обжалва решението, но през 2016 година Върховният съд в страната реши да не екстрадира режисьора.

В този момент е малко вероятно той да се изправи пред съда в САЩ. Роман Полански вече е на 84 години и най-вероятно няма да напусне Франция. А дори да го направи, той може да отиде в Полша или Швейцария, които също отказват да го предадат на САЩ. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари