IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е Джетсун Пема – от обикновено момиче до Кралицата на драконите

10 юни 2020 18 00

Тя получава благородническата титла на 21

БГНЕС

Тя притежава екзотична красота. Израснала в обикновено семейство в Бутан, тя е едно обикновено момиче от народа. Като малка слуша най-различни приказки за принцеси и си мечтае за принца на бял кон, който ще я вземе. Пораствайки дори и не подозира, че ще се омъжи за мъжа, който среща на 7-годишна възраст. Но бракът им не е по принуда, а плод на едно детско обещание. Тя е Джетсун Пема – най-младата кралица в света. 

Коя е Хималайската Кейт Мидълтън? 

Много често я сравняват с Кейт Мидълтън. Подобно на съпругата на принц Уилям е много хубава. Тя няма синя кръв, но също като нея намира своето място в кралското семейство и печели уважението му. Сега, когато Мегзит вече е факт, не можем да кажем същото за съпругата на принц Хари, която винаги ще бъде недолюбвана във Великобритания. 

Джетсун Пема е родена на 4 юни 1990 г. Още като ученичка заминава в Индия, за да получи по-добро образование в едно от най-престижните училища там. Тогава тя се сблъсква с чуждите езици, с което си отваря пътя към университета. Други предмети, на които набляга като тийнейджърка, са история, география и икономика. В свободното си време изучава живопис. 

Две години след като завършва гимназия, тя се записва да учи „История на изкуствата“ в прочутия университет „Риджънтс“ в Лондон. Завършва още международни отношения и психология на Острова. Тя е един от най-добрите студенти на випуска. Освен дзонгкха (официалният език в Бутан) и хинди, тя владее перфектен английски. 

Детското обещание, което променя живота ѝ 

Макар и обикновено, нейното семейство има известни връзки с благородниците. Когато тя е на 7, се запознава с Джигме Хесар Намгиал Вангчук – бъдещият наследник на четвъртия крал на Бутан. Тогава той е на 17, но все още е далеч от задомяването си, а тя си играе с куклите. Присъствайки на семеен пикник, двамата започват да си говорят, като Джетсун му се усмихва и го прегръща от сърце. Изведнъж той пада на колене и ѝ обещава, че когато порасне, ще я вземе за своя жена, стига тя да е свободна и има желание. Двете семейства се разделят, но никой не подозира, че ще се съберат отново 14 години по-късно. 

Джигме Хесар Намгиал Вангчук – най-предпочитаният ерген в Бутан 

Той е висок 1 метър и 80 сантиметра, притежава изключителен темперамент, винаги е усмихнат и по него се прехласват много жени в Бутан. В края на 2008 г. неговият баща, Джигме Синге Вангчук, се оттегля от кралския престол, за да му го отстъпи. Завършил в Бостънския и Оксфортския университет, той се заема с отговорната задача да ръководи своя народ. За разлика от някои известни наследници със синя кръв, Джигме Хесар Намгиал Вангчук поставя на първо място работата, а след това личния си живот. Заради това си намира съпруга след 30. 

Вече като крал, Джигме среща за втори път Джетсун, която не може да познае. Тогава тя е още студентка и го впечатлява със своите чар и интелигентност. След това разбира, че малкото момиченце, на което е дал дума че ще се омъжат, е станало истинска дама. По-късно двамата се сгодяват. 

„Чаках доста време, за да се оженя, но това няма значение, когато си с правилния човек. Сигурен съм, че тя е точният човек за мен“, споделя той пред медиите, говорейки за своя брак. 

Джетсун Пема,

Кралят и кралицата на драконите на тяхната сватба

БГНЕС

Джетсун – Кралицата на драконите 

Тя бива определена за най-младата кралица в света, защото на 21 се омъжва за 31-годишният Джигме Хесар Намгиал Вангчук и приема титлата Кралица на драконите. Сватбата им става на 13 октомври 2011 г. в град Пунакха, Бутан. Тя се състои от специална будистка церемония в древен манастир, на която всички са облечени в носии. На нея не присъства нито една коронована особа, нито чуждестранни гости. 

Вместо в бяло, както се омъжват повечето жени по света, Джетсун Пема носи пъстри бутански одежди. Те се изработват специално за булката и младоженеца, чиято сватбена церемония започва в час, избран от астролог. Красавицата се отличава още с огромната корона на главата си, както и масивна огърлица. Няма прическа, а просто е прибрала няколко кичура с фиби, с което се приближава още повече до народа. 

Кралица, която иска да работи

Кралицата на Бутан придружава своя съпруг на много официални посещения, като настоява да работи за благото на бутанското население. Тя е била с него в Индия, Сингапур, Япония и Обединеното кралство. 

Точно като Кейт Мидълтън, която преди появата на Меган грабна сърцата на британците, тя обича да е сред хората и не се притеснява да общува с тях. Освен това внимателно подбира своите тоалети. Носи традиционните за страната ѝ носии, но понякога се облича и светски, като не се отличава с нищо по външния вид от този на жените на нейната възраст. 

Джетсун е патрон на Кралското дружество за защита на природата. Тя подкрепя най-различни неправителствени организации, грижещи се за деца със специални нужди – на територията на Бутан и в Обединеното кралство. От 2016 г. е председател на Бутанския Червен кръст. Като обществена личност, тя често говори за опазването на природата и екологичните кризи по света. 

На 30 – щастлива майка на две деца 

Джетсун  все още е най-младата кралица в света и като такава може да си поживее, но избира да стане майка съвсем рано. На 4 юни тя стана на 30 години, като нейното най-голямо богатство са двамата ѝ сина, които отглежда с много любов. 

През 2016 г. хималайската красавица ражда момче на краля на Бутан. Името на детето се пази в тайна повече от три месеца, заради традициите в страната. По-късно тя и съпругът ѝ обявиха официално, че са кръстили детето Джигме Намгиал Вангчук. В негова чест в страната са засадени 108 хиляди фиданки. 

На 29 май 2020 г. кралската двойка се сдобива с втори наследник. Обичайно за тях, те съобщават радостната вест доста по-късно. Бебето бе показано на обществеността едва преди няколко седмици, като предстои да бъде съобщено на официална церемония как ще се казва. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари