IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е Шарлийн Линет Уитсток – от плуването до кралския двор на Монако

11 юни 2020 18 00

Наричат я "тъжната принцеса"

БГНЕС

Тя е родена на 25 януари 1978 г. в Булавайо – вторият град по големина в Зимбабве. Когато навършва 12 години, семейството ѝ емигрира в Южна Африка. Баща ѝ – Майкъл, работи като мениджър продажби, а майка ѝ – Линет, е инструктор по плуване. Още от малка тя прекарва голяма част от свободното си време в басейните и за разлика от двамата си по-малки братя, наследява страстта към плуването. Тя е Шарлийн Линет Уитсток, която днес всички знаят като Принцесата на Монако. 

Спортът я прави истински боец в живота 

Тя плува много добре и се научава на самодисциплина, която по-нататък ѝ помага в живота. След като завършва училище, Шарлийн става част от женския отбор по плуване на Южна Африка, като заедно с него завоюва много медали. 

„Спортът ми даде дисциплина и също ме научи да оставам смирена“, споделя красавицата, която плува с майка си от 3-годишна. 

През 1996 г., когато тя е на 18 години, печели първенството по плуване в Южна Африка. По-късно, през 2000 г. отива на Олимпийските игри в Сидни, където завършва на пето място в щафетата 4 х 100 метра. През същата година печели златен медал на 200 м плуване по гръб на Международното състезание по плуване „Mare Nostrum“ в Монте Карло, Монако. През 2002 г. става носител на 3 златни медала на турнира за Световната купа по плуване, печели и сребърен медал на Игрите на Британската общност в Манчестър. Пет години по-късно тя прекратява състезателната си кариера, за да поеме по нов път в своя живот. 

„Извън басейна не съм имала личен живот. Всичко се свеждаше до това да ям, да спя, да плувам, да правя гимнастика, това беше повече или по-малко моят график“, разкрива тя пред списанието „Sports Illustrated“. 

От плувния басейн до кралския двор в Монако 

С руса коса, тъмни очи и перфектна фигура, Шарлийн печели множество мъжки сърца. Още докато е тийнейджърка, тя не се оплаква от липса на внимание. През 2000 г., точно когато посещава Монако за състезание, се запознава с принц Албер II, който е председател на престижния плувен турнир. В началото те крият връзката си, но пет години по-късно се появяват за първи път на зимните олимпийски игри в Италия. Уитсток придружава благородника на много официални събития и постепенно спира да се крие от папараци. През 2010 г. двамата обявяват годежа си. 

принцеса на

БГНЕС

Сватба като от приказките 

Шарлийн първо сключва граждански брак с принца на Монако. Церемонията се състои на 1 юли 2011 г. в Тронната зала на двореца в Монако. Лично Филип Нормано – председател на Държавния съвет и виден магистрат, води церемонията. Тогава булката носи светлосин костюм, състоящ се от пола-панталон от тюл, нежна дантелена блузка и елегантно сако отгоре. Съпругът ѝ е облечен в тъмносин костюм, като носи бяла риза и вратовръзка в същия цвят. 

След като двамата влюбени подписват, излизат на терасата на кралския дворец, за да поздравят събралото се множество и се целуват. Оттогава Шарлийн приема титлата Нейно Княжеско Височество принцеса Шарлийн от Монако, като празненствата в чест на нея и избраника ѝ не спират. 

На следващия ден идва и ред на сватбата, на която присъстват над 450 гости. Всичко се случва сякаш като в приказките. Княз Албер II и Княгиня Шарлийн от Монако сключват църковен брак в двора на двореца на Монако. Церемонията води главният епископ – монсеньор Бернар Барси. 

принцеса на

БГНЕС

На роклята на бъдещата принцеса може да завиди всяка жена, която мечтае да мине под венчило. Тя е изработена от скъпа коприна, по която има множество бродерии, 40 000 кристала, 30 000 скъпоценни камъка и още 20 000 перли. Към нея има огромен шлейф. 

Булчинската рокля е изработена от екип на Armani, който работел по нея близо 2 500 часа. Само бродериите отнели на дизайнерите над 600 часа, 100 отишли за ушиването на шлейфа, в който има 130 метра коприна. Тъй като по тоалета има фрезии и орхидеи, същите цветя присъстват и в букета на Шарлийн. 

Костюмът на младоженеца също грабва окото – военна униформа в цвят шампанско, със златни бродерии и дъбови клонки с жълъди по ръкавите.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от @royally_yourz на

Наричат я „Тъжната принцеса“

Много често пресата нарича княгинята „Тъжната принцеса“. Според някои публикации, след като тя казва „да“ на принц Албер, усмивката ѝ помръква. 

„Хората много бързо си правят заключения защо не се усмихвам. Понякога обаче ми е ужасно тежко да се усмихна. Никой не знае какво се случва зад кулисите“, казва тя и споделя, че след като влиза в кралското семейство, животът ѝ се променя коренно. 

Бившата плувкиня трябва да направи много жертви в името на семейството. Освен че приключва състезателната си кариера, тя трябва да се откаже от своята религия и от протестантка става римокатоличка. В началото ѝ е нужно доста време, за да свикне да говори на френски и да научи местния диалект, а и семейството ѝ липсва. По-късно родителите ѝ се преместват да живеят в Монако. 

През годините неведнъж се спекулира, че принцесата искала да напусне кралството на няколко пъти, най-вече след изневерите на принца. До момента тя никога не е говорила официално по темата, но според някои публикации, искала да сложи край на връзката им още преди тяхната сватба. Клаудия Шифър, Наоми Кембъл и Брук Шийлдс, са сред известните дами, за които се смята, че са имали връзка с Албер II по време на брака му. 

Живеейки като принцеса на Монако, Шарлийн никога не говори за извънбрачните деца на съпруга си. Според някои източници, те са две – 23-годишно момиче от сервитьорката Тамара Ротоло и 15-годишно момче Ерик-Александър, който се ражда от връзката му със стюардеса. Той бе признат официално за негов син през 2005 г., но няма да се счита за негов наследник на трона. 

Близнаците – най-голямото богатство на Нейно Княжеско Височество

На 30 май 2014 г. Шарлийн Монакска обявява официално, че е бременна. По-късно цялата общественост ахва като на 10 декември тя ражда близнаци. Тя и съпругът ѝ им избират имената Габриела и Жак. 

Децата на принца и принцесата на Монако растат в двуезична среда – техните родители и учители им говорят както на френски, така и на английски. 

„Жак и Габриела имат силна връзка помежду си и са много нежни един към друг. Постоянно си говорят. Както всички деца, и те понякога се спречкват, но като цяло винаги се подкрепят“. Това споделя щастливата майка пред френското издание „Point de Vue“.

По думите на принцесата, тя ги възпитава да бъдат опора един на друг и винаги да си споделят.

„Когато нещата не вървят, ги окуражаваме да споделят. А когато всичко е наред, никой и нищо не може да ги спре. Бързо се адаптират към всякакви ситуации“, казва още тя. 

принцесата на

БГНЕС

Принцеса с активна социална дейност 

Тя никога не е искала да си стои вкъщи и да не прави нищо. Според нея, да бъдеш част от кралското семейство, е голяма отговорност или „живот с кауза“. Ето защо, откакто се омъжва за принц Албер II, развива активна социална дейност. Заради това, че е живяла в Африка и познава проблемите на хората, в началото тя помага на нуждаещи се и дава уроци по плуване. Постепенно започва да прави благотворителни акции – не само в Монако, но и по целия свят. 

Шарлийн набира средства за фондация „Нелсън Мандела“, към която се присъединява през 2010 г., помага на организации за борба със СПИН и такива, работещи с деца с аутизъм. Притежаваща спортен хъс, тя работи за подобряване условията за живот на хората в Африка. Така на 14 декември 2012 г. създава собствена фондация. Част от нейната дейност е ориентирана към уроци по плуване на деца и осигуряване на равен достъп на нуждаещи се до спорт. 

„Научете се да плувате“, „Водна безопасност“ и „Спорт и образование“ са основните програми, които предлага фондацията на принцесата, която през годините е помогнала на над 300 000 души от 30 държави. 

Перлата на Монако 

Казват на русокосата красавица „Перлата на Монако“. Тя печели това прозвище със своя чар и изискан стил през годините. За разлика от мъжа си, 42-годишната Шарлийн е много по-симпатична и се харесва на фотографите.  На много събития тя залага на дрехи на марките Armani, Gucci, Ralph Lauren, Dior и други. Съчетава ги с по-семпли бижута. 

Принцеса Шарлийн,

БГНЕС

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари