IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мода 2022: Тенденциите от 50-те се завръщат

23 февруари 2022 12 30

Изваждайте дрехите на бабите и прабабите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Колкото и да обичаме модните тенденции от 90-те и началото на 2000 година, бихме искали да изпробваме нещо ново през следващите месеци. Не казваме, че никога повече няма да облечем карирана пола с елегантни мокасини или пък ще забравим за панталоните с широки крачоли. Говорим, че е време да се завърнем малко по-назад в миналото и да почерпим вдъхновение от нашите баби и прабаби и техните стилове.

След като две години разчитахме повече на удобството, отколкото на елегантността, през 2022 година е време да разменим двете думи. Все по-често започваме да излизаме от вкъщи, да се срещаме с приятели и колеги, да ходим по срещи и да пътуваме извън страната. Именно затова ни е нужен красив стил, който да се различава от хорския и да привлича повече внимание.

Отворете вратата на гардероба си, за да позволите на стила от 50-те да навлезе във вашия дом. Според модните критици, дрехите отпреди осем десетилетия ще се завърнат с гръм и трясък, като, разбира се, се сдобият с малко по-съвременни детайли и подобрения.

мода Getty

Снимка: Getty Images

Знаем, че не сме единствените, които са загубили чувството си за стил по време на пандемията. Дрехите са изразно средство и всеки от нас ги е използвал, за да изрази своето настроение и емоция. Сега е време да покажем, че сме се наситили на удобните и широки дрехи за вкъщи и сме готови да опитаме нещо от старата школа, като права пола, 7/8 панталони с висока талия, блуза с вратовръзка и малки токчета.

От всичките изминали десетилетия, има причина 50-те да правят своето завръщане. Личният стилист Анди Собрато подозира, че това се дължи на начина, по който периодът олицетворява блясъка. „Тогава жените започнаха да приемат женствеността си и да се обличат стилно за всякакви поводи“, казва Собрато пред InStyle. Тя вярва, че дрехите от тези години са вечни и са мощен начин, с който съвременните дами могат да променят гардеробите си.

Преосмислянето на естетиката за 2022 година ще бъде от ключово значение и вече виждаме това да се проявява чрез тенденции към перли и любовта към колежанските стилове. Модният стилист Рейчъл Гарет също очаква, че завръщането на модата от 50-те ще включва устойчив обрат.

мода Getty

Снимка: Getty Images

„Докато през 50-те години се появиха нови синтетични материали за това време, през 2022 година този външен вид ще бъде актуализиран с устойчиви и органични материи – лен, памук и естествени материали“, казва тя пред InStyle.

По-долу стилистите споделят как стиловете от 50-те все още могат да бъдат актуални днес и предлагат най-добрите съвети как да ги носите.

Рокли от 50-те

Според Рейчъл Гарет, роклите тип ризи са били популярни през 50-те години, защото са предлагали на жените класически и изчистен външен вид, който е бил, и все още е, лесен за носене. Когато пазарувате тази дреха, насочете се към тъкани като лен и естествени влакна, които са издръжливи, удобни и гъвкави. Също така ще искате да търсите женствените детайли, като копчета и памучни колани.

 мода

Снимка: Getty Images

Чрез роклята тип риза ще успеете да създадете цялостна визия само с една дреха. Всичко, от което ще се нуждаете, за да завършите тоалета, са пантофки, маратонки или еспадрили за ежедневието. Ако искате малко по-изискана визия, то може да сложите високи ботуши.

Обувките

Според холивудския дизайнер Лийза Евънс, ниските токчета и оксфордските обувки са двете тенденции от 50-те, които също ще направят своето завръщане през 2022 година. Така че е добре да инвестирате поне в едно от двете, ако не и в двете.

 мода

Снимка: Getty Images

„Ниският ток подобрява дори и най-ежедневния вид, като дънки с висока талия, тениска и жилетка. Оксфордските обувки се носят най-добре с панталони, допълнени с блуза или пуловер, оформящи талията“, казва тя пред InStyle.

Поли

Любимият ви деним или миниполи, вдъхновени от модата през 2000 година, са далеч от стиловете, които жените са носели през 50-те години на миналия век. Ако искате да опитате ретро мода през тази година, сменете по-секси кройките с по-консервативна дължина на полата. Но само защото удължават подгъва си, не означава, че тези дрехи трябва да бъдат груби или бабешки.

мода Getty

Снимка: Getty Images

Модният стилист Лана Блан казва, че ретро балните поли доминират в колекциите за 2022 година, като са забелязани в дефилета на Ердем Моралиоглу, Кристиан Сириано, Оскар де ла Рента и Каролина Херера. Най-добрата част е, че може да съчетаете полата с волан с почти всичко – високи или равни обувки, в зависимост от повода, както и по-късо горнище, риза, поло или тениска.

Цветна схема

Бъдете смели и едноцветни. Според известния моден стилист Джей Гарсия, цветът е бил централен фокус на модните тенденции през 50-те години на миналия век. „Колкото по-ярко, толкова по-добре“, казва той пред InStyle. Според него, сега, повече от всякога, модните къщи увеличават производството на монохроматични тоалети.

 мода

Снимка: Getty Images

„В най-новата колекция на Dior можете да видите тенденцията за едноцветни горнища и долнища. Идеята е създадена през 50-те години и сега отново се превръща в основен продукт за различните модни къщи и техните най-нови колекции“, допълва Гарсия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари